"Ontsnapte" veteraan WO II is overleden

In Groot-Brittannië is Bernard Jordan (90) overleden, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. De man veroverde vorig jaar heel wat harten in het Verenigd Koninkrijk -en daarbuiten- toen hij zonder medeweten van het bejaardentehuis waar hij woonde, naar Normandië reisde om de herdenking van 70 jaar D-Day bij te wonen.

Bernard Jordan verbleef in het bejaardentehuis The Pines in Hove, East-Sussex, in het zuiden van Engeland. Op 5 juni vorig jaar verliet hij ongemerkt zijn verblijfplaats en stapte hij op een bus met oorlogsveteranen die naar Normandië trok. Daar werd een dag later op het strand de 70e verjaardag van D-Day herdacht, de landing van de geallieerde troepen die het begin van het einde van WO II betekende.

Het personeel en de familie van Bernard Jordan kwamen pas 's avonds laat te weten dat hij in Frankrijk was. Zelfs zijn echtgenote zou niet op de hoogte zijn geweest. Bij zijn terugkeer in Groot-Brittannië vertelde Bernard dat zijn gedachten bij zijn kameraden waren die tijdens de oorlog gesneuveld zijn. "Ik wilde hen mijn eer betuigen. Ik had nooit gedacht dat mijn bezoek aan Normandië zoveel opschudding zou veroorzaken."

De spontaniteit van Jordan veroverde de harten van velen en dat was ook te merken op zijn 90e verjaardag op 16 juni, slechts enkele dagen na zijn trip: toen kreeg hij meer dan 2.500 verjaardagskaartjes van over de hele wereld. Hij overwoog ook om de herdenking van D-Day in 2015 bij te wonen. Die ceremonie zal echter zonder hem plaatsvinden: Jordan is op 90-jarige leeftijd overleden.

"Bernie sprak vorig jaar wereldwijd tot ieders verbeelding toen hij zijn avontuurlijke reis naar Frankrijk maakte. Hij bracht heel wat vreugde bij veel mensen", zegt Amanda Scott van het bejaardentehuis The Pines. "Onze gedachten en gebeden gaan naar zijn vrouw. We zullen hem hier allemaal heel erg missen."

No-nonsense

"Bernie hield altijd vol dat wat hij tijdens de oorlog gedaan heeft, niets ongewoons was, enkel wat duizenden anderen deden voor hun land. Dat mag allemaal wel waar zijn, maar de vreugde die hij iedereen vorig jaar bezorgde, was typisch voor zijn no-nonsensehouding ten opzichte van het leven. Dat is ook hoe duizenden mensen zich hem zullen herinneren."

Bernard Jordan diende tijdens de oorlog in de Royal Navy. In juli werd hij door in Hove gehuldigd voor zijn eminente verdiensten uit het verleden. De burgemeester noemde hem toen "een levende legende".

Meest gelezen