GAS-boete voor seksuele intimidatie maat voor niets

De GAS-boetes voor seksuele intimidatie, die zijn ingevoerd na de documentaire "Femme de la Rue", blijken niet bepaald een succes. Vorig jaar zijn in Brussel 50 dergelijke sancties genomen, en in 90 procent van de gevallen blijkt het te gaan over het beledigen van politieagenten. Dat meldt "De Wereld Vandaag" op Radio 1.
"Femme de la Rue" klaagde de seksuele intimidatie in veel Brusselse straten aan

Brussel voerde de GAS-boetes voor seksuele intimidatie twee jaar geleden in nadat de documentaire "Femme de la Rue" had getoond hoe vrouwen in de straten van de hoofdstad seksueel getinte verwensingen naar het hoofd kregen geslingerd.

In de hoofdstad zijn in 2014 50 dergelijke sancties genomen. Niet echt veel dus, en in 90 procent van de gevallen bleek het dan nog te gaan over beledigingen aan het adres van politieagenten. Bij de overige 10 procent van de gevallen - 5 behandelde dossiers dus - gaat het om aangifte van burgers over seksistische, racistische of homofobe beledigingen.

"Het is geen gemakkelijke sanctie om toe te passen, maar het heeft ten minste toch een ontradend effect", relativeert de Brusselse stadssecretaris Luc Symoens. "De GAS-boetes zijn opvoedkundige boetes. Het is vooral belangrijk dat erover wordt gesproken."