Jarige Hubble trakteert met nieuwe foto van "Pilaren der Schepping"

De ruimtetelescoop Hubble blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Om deze verjaardag te vieren, publiceert de NASA een nieuwe foto van de zogenoemde "Pilaren der Schepping", 20 jaar na de eerste, iconische foto van de gaskolommen.

Drie spookachtige "vingers" door sterren omgeven in de Adelaarsnevel op zo'n 6.500 tot 7.000 lichtjaren van de aarde. Dat beeld legde de ruimtetelescoop Hubble in 1995 op de gevoelige plaat vast. Door de jaren heen groeide de foto uit tot een waar icoon dat astronomen wereldwijd aan het dromen zette. De "Pilaren der Schepping" luidde algauw de bijnaam van de reusachtige gaskolommen waarin sterren worden geboren.

Naar aanleiding van de 25e verjaardag van de Hubble heeft de NASA de telescoop opnieuw op dit deel van het universum gericht voor een nieuwe foto van de "Pilaren der Schepping". Het resultaat is een nog gedetailleerdere weergave van het kosmische fenomeen, dankzij de Wide Field Camera 3 die in 2009 op de telescoop is geïnstalleerd.

Naast de nieuwe foto heeft de NASA ook een infraroodbeeld van de "Pilaren der Schepping" vrijgegeven. De nieuwe opnames stellen astronomen in staat de evolutie van de structuren binnen in de gaskolommen te bestuderen. Die hadden overigens evengoed "Pilaren der Destructie" kunnen heten omdat ze langzaamaan ten onder gaan aan de intense straling van de sterren die ze zelf vormen evenals aan erosie veroorzaakt door sterke winden van nabijgelegen sterren.

Meest gelezen