Obama wil veto gebruiken tegen Keystone-pijpleiding

Als de Amerikaanse Senaat de bouw van de Keystone XL-pijpleiding goedkeurt, zal president Barack Obama die tegenhouden met zijn veto. Het Witte Huis lijkt zo klaar voor een eerste confrontatie met het door Republikeinen gecontroleerde Congres.
A2012

"Als deze wet door het Congres wordt goedgekeurd, zal de president die niet tekenen", zo waarschuwde Josh Earnest, de woordvoerder van het Witte Huis.

President Obama was al langer een koele minnaar van het project, maar lijkt nu bereid om daarover een eerste confrontatie aan te gaan met het eind vorig jaar verkozen Congres, waarvan beide kamers nu worden gecontroleerd door de Republikeinse partij.

De Keystone XL kost 5,4 miljard dollar en is een pijpleiding van 1.900 kilometer die olie uit teerzanden vanuit Canada door de Verenigde Staten moet vervoeren naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico. 

Voorstanders vinden dat de pijpleiding tot nieuwe banen zal leiden en de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten zal verminderen. Ook zou een pijpleiding minder schade aan het milieu toebrengen dan het huidige transport van olie via treinen.

Tegenstanders stellen dat het winnen van olie uit teerzanden op zich al erg vervuilend is en dat de VS door zelf olie uit schaliegas te winnen al veel minder afhankelijk is van olie van elders. Bovendien zou de pijpleiding de noodzaak om over te schakelen op duurzame energie veel minder dringend maken. Landbouwers en indiaanse minderheden langs het traject waar de Keystone XL zou komen, zijn erg bezorgd over lekken en milieuschade.

AFP ImageForum

Meest gelezen