"Debat enige manier om met kritische stemmen om te gaan"

"De aanslag op Charlie Hebdo is bijzonder, bijzonder tragisch", zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, in een reactie aan Belga. "Dit zal opnieuw de discussie doen oplaaien over hoe ver je kunt gaan in het bekritiseren van religies. Maar eigenlijk is die discussie hier niet aan de orde. Dit is immers niet de manier om om te gaan met kritische stemmen. In debat gaan is hiervoor de enige manier."

België kent geen tijdschrift van het kaliber van Charlie Hebdo. "Wereldwijd zijn zij een buitenbeentje: ze zijn nietsontziend", zegt Deltour, die zo'n magazine in het Belgische medialandschap mist. "We hadden begin jaren 80 De Zwijger", verwijst Deltour naar het satirische weekblad waarvan Johan Anthierens de drijvende kracht was.

Na de controverse over de Mohammed-cartoons, die in september 2005 in de Deense krant Jyllands-Posten gepubliceerd werden, volgden verschillende media, ook in België, het voorbeeld van de Deense krant. "Als hoofdredacties in ons land nu opnieuw zouden beslissen om cartoons van Charlie Hebdo te publiceren, dan zou dat een zeer geoorloofde manier zijn om solidariteit te betuigen aan hun redactie. Zo'n beslissing, die elke redactie natuurlijk in eer en geweten zal moeten nemen, zou zeer legitiem en aanvaardbaar zijn - het is niet aan mij om dat aan te raden."

"Vrije en onafhankelijke pers wordt geviseerd"

"Door een redactie in hun vizier te nemen, hebben de daders van deze slachtpartij het gemunt op de persvrijheid", zegt Mogens Blicher Bjerregard, voorzitter van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) in een reactie op de aanslag op de Charlie Hebdo-lokalen. Bij die aanslag vielen, volgens de laatste berichten, 12 doden, onder wie vier cartoonisten en twee politieagenten. "Het is de vrije en onafhankelijke pers die hier wordt geviseerd, de pers die, in Europa, meer dan ooit bedreigd wordt."

De EFJ, de grootste Europese journalistenorganisatie, heeft het over "absolute horror die de hele gemeenschap van journalisten geshockeerd heeft" en drukt haar medeleven uit met familie en vrienden van de slachtoffers.

Bjerregard reist woensdag of donderdag af naar Parijs, om de slachtoffers te eren en voor overleg met de Franse journalistenverenigingen over steunacties voor de families van de slachtoffers.

De EFJ wijst er nog op dat in 2014 118 journalisten omkwamen terwijl ze aan het werk waren. In Europa, vooral in Oekraïne, vielen negen doden.

Meest gelezen