Recordaantal mensen veranderde vorig jaar van geslacht

Het genderteam van het UZ in Gent heeft vorig jaar bijna 150 nieuwe Belgische transgenders over de vloer gekregen voor een geslachtsveranderende ingreep. Dat is 30% meer dan een jaar daarvoor, en een verdriedubbeling over de laatste vijf jaar. Het ziekenhuis verklaart die opvallende stijging door positieve rolmodellen.

Het UZ Gent is een autoriteit op het vlak van transgenderisme. Het bijzondere genderteam van het ziekenhuis ziet het aantal patiënten, dat een geslachtsveranderende operatie wil ondergaan, al enkele jaren stijgen. In de jaren 90 waren er minder dan 20 ingrepen per jaar. Dat aantal steeg naar 113 operaties in 2013, en 148 in 2014.

Een mogelijke verklaring voor die opvallende stijging ligt in enkele rolmodellen. Onder meer Songfestivalwinnares Conchita Wurst, die zelf geen geslachtsveranderende ingreep heeft ondergaan, werkte zich als "vrouw met de baard" wel op een positieve manier in de aandacht.

Omdat steeds meer mensen hij het transgenderteam aankloppen, denkt het UZ aan een uitbreiding van zijn dienst. "Als het aantal mensen dat rond deze thema's werkt in de hulpverlening niet meteen toeneemt, dan krijg je langere wachtlijsten, hoewel mensen net veel sneller opgevolgd moeten worden", zegt Jos Motmans van het Transgenderinfopunt.

"Het is een heel moeilijk thema. Mensen wachten gemiddeld 10 jaar om ermee naar buiten te komen. Als je dan belt voor een afspraak en hoort dat je nog zes maanden moet wachten op een eerste gesprek, is dat eigenlijk onmenselijk", aldus Motmans.