Twaalf doden bij aanslag tegen Charlie Hebdo in Parijs

Er is een schietpartij geweest in het gebouw van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, in de Franse hoofdstad Parijs. Er zijn twaalf doden en elf gewonden gevallen. Drie gemaskerde daders vielen het gebouw binnen met machinegeweren. Ze konden ontkomen. Er kwam onmiddellijk een grootschalige klopjacht aan de gang om hen op te sporen. De daders zijn intussen geïdentificeerd.

Het parket van Parijs heeft vanavond wat meer details gegeven over de aanslag van vanmiddag. De aanslag vond plaats op het moment dat de redactievergadering bezig was. Wellicht waren de daders dus goed voorbereid. Er zouden meer dan 50 schoten gelost zijn. Het parket bevestigt dat er twaalf doden zijn gevallen, onder wie twee politieagenten. Vier zwaargewonden verkeren nog in kritieke toestand.

Volgens getuigen hadden de aanvallers zich eerst van adres vergist en moesten ze de weg vragen naar de redactie van Charlie Hebdo. Op het gelijkvloers hebben ze een tekenaar van het weekblad verplicht de code in te voeren om de deur te openen naar de kantoren. Volgens de vrouw spraken ze vloeiend Frans en zeiden ze dat ze tot Al Qaeda behoorden.

"Twee van de drie daders zijn in het gebouw binnengedrongen, terwijl de andere buiten de wacht hield. Nadien zijn ze met z'n drieën weggereden in een auto, die intussen teruggevonden is in het noordoosten van Parijs. De daders zijn te voet verder gevlucht", zegt VRT-correspondent Frank Renout in Parijs.

Volgens het parket reden de aanvallers eerst weg in een zwarte Citroën C3 en stuitten ze tot drie keer toe op een politiepatrouille, waarop het telkens tot een schietpartij kwam. Bij die laatste schietpartij werd een politieagent doodgeschoten. Uiteindelijk hebben ze de chauffeur van een Renault Clio tegengehouden en zijn ze er met diens voertuig zijn vandoor gegaan.

De politie heeft intussen bevestigd dat ook de bekende tekenaars Cabu, Charb, Wolinski en Tignous zijn gedood. Ironisch genoeg had Charb enkele dagen geleden nog een akelige voorspellende tekening gepubliceerd (Cf. tweet onderaan het artikel). Ook econoom Bernard Maris is een van de dodelijke slachtoffers.

In het belang van het onderzoek geeft het parket geen gedetailleerde informatie vrij. Het roept eventuele getuigen op zich te melden.

Klopjacht

Volgens de krant Le Figaro zouden de daders een gijzelaar hebben meegenomen, maar dat is niet bevestigd. Bijna 3.000 politiemensen nemen deel aan een grote klopjacht op de daders. De daders zijn intussen geïdentificeerd: het gaat om twee Frans-Algerijnse broers uit de voorsteden van Parijs en een 18-jarige uit Reims.

Op Twitter is een foto gepost waarop duidelijk te zien is dat de aanvallers een politievoertuig onder vuur nemen nadat ze het gebouw van Charlie Hebdo hebben verlaten. Getuigen zeggen dat ze de daders "Wij hebben de profeet gewroken" hebben horen roepen. "Allah is groot", is te horen op beelden die gedraaid zijn vanop het dak van het gebouw van Charlie Hebdo.

Op het internet circuleren ook wrede amateurbeelden waarop te zien is dat de daders een politieagent in koelen bloede doodschieten. Onze redactie zal de beelden echter niet tonen.

President François Hollande kwam meteen naar de plaats van de aanslag. Hij heeft het over een "walgelijke aanslag die Frankrijk in shock heeft gebracht".

Vanmiddag was er crisisoverleg. De Franse regering heeft het waakzaamheidsniveau voor de regio Parijs verhoogd naar het hoogste niveau. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Satire leidde eerder tot ophef

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceerde in 2013 een stripverhaal over het leven van de islamitische profeet Mohammed.

Hoewel het blad zei moslims niet te willen beledigen, leidden publicaties van Charlie Hebdo in het verleden al vaker tot problemen. In 2006 werd bij het tijdschrift brandgesticht nadat het weekblad zogezegd de profeet Mohammed als gastredacteur had uitgenodigd.

Niet iedereen kan lachen met de satire van Charlie Hebdo, maar het weekblad heeft altijd zijn lijn aangehouden. "Om iemand te ridiculiseren, moet je er meer van weten", houdt de hoofdredactie vol.

Het jongste nummer van het tijdschrift stond in het teken van "Soumission" (onderwerping, nvdr.), het laatste boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq, waarin hij het heeft over een denkbeeldige islamisering van Frankrijk onder een moslimpresident.  Zijn roman is geen provocatie, zei Houellebecq zelf daarover in het literatuurtijdschrift "The Paris Review".

Meest gelezen