8 redenen waarom Elvis (80) nog altijd leeft

Mocht Elvis Presley niet definitief het gebouw verlaten hebben op 16 augustus 1977, dan zou hij vandaag 80 jaar oud zijn geworden. Of is hij ook effectief vandaag 80 jaar geworden? Er zijn weinig artiesten over wier dood er zoveel theorieën de ronde doen als over het overlijden van The King (of rock-’n-roll). Reden genoeg om er voor zijn 80e verjaardag acht op te lijsten.

Over Elvis - the pelvis - zijn er tientallen samenzweringstheorieën. De ene lijkt al iets geloofwaardiger dan de andere. Grosso modo zijn ze in twee categorieën onder te verdelen. De "Elvis leeft!"-variant waarbij buiten kijf staat dat Elvis Presley nog steeds leeft en de "Elvis leeft?"-theorieën, waarbij het irrelevant is of The King nog leeft, maar iets anders - vaak luguber - centraal staat.

1. Elvis Presley is Jimmy Ellis

Na het overlijden van Elvis in 1977 is Elvis-imitator Jimmy Ellis een tijdje gemaskerd gaan optreden onder de naam "Orion". In tegenstelling tot veel imitatoren klinkt Ellis effectief zoals Elvis klonk. De tournees die Ellis gemaskerd doet, overtuigen veel Elvis-fans van het feit dat Elvis niet echt overleden is, maar dat hij nu dus onder de naam "Orion" blijft optreden.

Na enkele jaren is het succes van Ellis tanende, dus probeert hij de "Elvis leeft"-illusie te doen opleven door tijdens zijn optredens tussen verschillende nummers door zichzelf te laten vervangen door een andere gemaskerde Elvis-imitator. Uiteindelijk is Ellis begin jaren 80 gestopt met zijn act en heeft hij alles toegegeven. Ellis is eind jaren 90 omgekomen bij een overval.

2. Elvis ensceneert dood uit levensgevaar

Elvis heeft zijn eigen dood volledig in scène gezet, omdat zijn leven in gevaar was. Volgens deze theorie heeft The King recent tien miljoen dollar verloren in een grote deal met een organisatie die gelinkt wordt aan de maffia. De dag voor zijn overlijden heeft hij daarover in het gerechtsgebouw in Memphis een verklaring afgelegd, maar die wordt om onduidelijke redenen niet op papier gezet.

Er wordt gespeculeerd dat de rockster het op een akkoordje heeft gegooid met de Amerikaanse overheid om de criminelen voor het gerecht te krijgen in ruil voor bescherming. Die zou hij hebben gekregen in de vorm van een nieuw leven en een nieuwe identiteit. In deze theorie past ook een mysterieuze zwarte helikopter die daags na het vermeende overlijden van The King zou zijn geland op het domein Graceland. Voor geen van de bovenstaande beweringen, is ooit bewijs gevonden.

3. Elvis renteniert op een strand in Zuid-Amerika

Net voor de dood van Elvis zijn een aantal vreemde zaken gebeurd in het leven van de artiest. Zo ging hij in de zomer van 1977 aan een nieuwe grote tour beginnen, maar weigerde hij daarvoor nieuwe kostuums te bestellen. Dat laatste was nochtans noodzakelijk, want The King was nogal veel bijgekomen. Volgens sommigen weigerde hij de bestelling, omdat hij wist dat hij ze niet meer nodig zou hebben.

The King was immers van plan om te kappen met zijn muziekcarrière en wilde gaan rentenieren. In sommige versies van deze theorie zou Elvis zijn beroemdheid kotsbeu zijn geweest. De dag na zijn vermeende dood zou iemand op de luchthaven van Memphis een enkel ticket naar Buenos Aries in Argentinië hebben gekocht. De man - die naar verluidt erg op Elvis leek - boekte het ticket onder de naam John Burrows, een codenaam die de entourage van Elvis gebruikte om hotelkamers voor hem te boeken.

4. Elvis Presley en Michael Jackson delen een bunker

Volgens deze theorie leeft Elvis niet alleen, hij woont ook nog eens in een bunker onder zijn landgoed Graceland. Meer zelfs, sinds het "overlijden" van Michael Jackson enkele jaren terug, deelt The King er zijn ondergrondse stulpje met The King of Pop. Elvis en Michael zouden daar samen heel rijk en gelukkig leven. De link tussen beide sterren is niet zo vergezocht. Jackson is gedurende 18 maanden getrouwd geweest met Presleys enige dochter Lisa Marie.

Af en toe zou het duo nog de bunker verlaten. Net na zijn dood is Elvis zo betrapt door een fotograaf. In de zogenoemde "Pool house door photo" is hij te zien terwijl hij de rouwende fans op zijn domein Graceland gadeslaat. De foto is wel degelijk echt, maar het is zeer twijfelachtig of de man op de foto echt Elvis Presley is.

5. Elvis ligt niet in graf op Graceland

In het graf op het landgoed Graceland ligt effectief iets begraven, maar dat "iets" zou niet Elvis zijn. Volgens deze theorie zou er ofwel een dubbelganger ofwel een wassen pop in het graf liggen. The National Enquirer heeft enkele neven van Elvis indertijd 18.000 dollar betaald om enkele foto’s van de opgebaarde lijkkist van Elvis bij de begrafenisondernemer te nemen.

De foto’s zouden volgens veel believers bewijzen dat het niet Elvis is die in de kist ligt. Zijn neus ziet er niet geloofwaardig uit of zijn bakkebaarden zouden scheef "gelijmd" zijn. Het zou dus ofwel om een lookalike gaan ofwel om een wassen beeld. In dat laatste geval zou er zelfs een airco ingebouwd zijn in de kist om te voorkomen dat het wassen beeld zou smelten.

Een van de zaken die in dit verband vaak terugkomen, is de "fout gespelde" naam van Elvis op zijn grafsteen. Daarop is duidelijk sprake van "Elvis Aaron Presley". Een duidelijkere hint dat hij leeft, had Elvis zijn fans niet kunnen nalaten, toch? Jammer genoeg staat zijn naam helemaal niet fout gespeld op het graf.

De oorspronkelijke tweede naam van Elvis is effectief "Aron", met één "a". De ouders van Elvis wilden het zo doen passen bij "Garon" de tweede naam van de doodgeboren tweelingbroer van Elvis "Jesse Garon Presley". In zijn latere leven heeft Elvis zijn tweede naam zelf laten aanpassen naar de Bijbelse naam "Aaron".

6. Elvis heeft duizenden jaren geleefd

Elvis heeft enkele duizenden jaren geleefd, veel gekker dan dit moet het niet worden. Enkele jaren geleden is een Romeinse buste opgedoken die erg grote fysieke gelijkenissen vertoond met Elvis Presley. Voldoende redenen dus om er bewijs in te zien dat Elvis 2.000 jaar geleden al zeker leefde. Deze theorie laat wel in het midden of The King al dan niet overleden is.

7. Aliens

Tijdens zijn leven heeft Elvis meermaals beweerd dat hij ufo’s gezien had. Redenen genoeg dus om zijn onverwachte dood in de schoenen van het buitenaardse te schuiven. Er zijn tientallen variaties op deze theorie, maar ofwel komt het erop neer dat de buitenaardse wezens hem hebben gedood of ontvoerd. Ofwel was Elvis zelf niet van deze planeet afkomstig en is hij teruggeroepen door zijn soortgenoten.

Volgens een van de varianten op deze theorie zou de eerste fotograaf die Elvis Presley op beeld heeft vastgelegd, dezelfde zijn die door de Amerikaanse overheid is ingehuurd om foto’s te nemen van de aliens die zijn ontdekt bij de crash van een ufo in de Amerikaanse stad Roswell. Geen toeval, toch?

8. Elvis werkte voor de Illuminati

De Illuminati is een geheim vennootschap dat in de huidige samenleving een soort van wereldwijde elite vormt die achter de schermen eigenlijk aan de touwtjes trekt. Volgens deze samenzweringstheorie werkte Elvis, net zoals verschillende andere muzikanten, voor de Illuminati als slaaf. Zijn muzikale talent werd met andere woorden geëxploiteerd door de Illuminati.

Hollywood en de muziekindustrie zijn volgens deze theorie grote hersenspoelingscentra. Veel tieners en jongeren kijken op naar film- en popsterren. De Illuminati zou via de films en de muziek mensen massaal hersenspoelen, om zo hun wil uit te voeren. Naast Elvis zouden onder meer Frank Sinatra, Jerry Lee Lewis en zelfs The Beatles bewuste creaties zijn van de Illuminati om ons hun wil op te leggen. Ook deze theorie laat in het midden of Elvis nog leeft of niet.

Meest gelezen