De twee potloden waar Banksy niets mee te maken heeft

Yesterday, today en tomorrow, telkens vergezeld met potloden. Bovenstaande cartoon ging in een mum van tijd de wereld rond. Het werk van Banksy, dacht iedereen. Maar de mysterieuze straatartiest uit Londen zit er voor niets tussen. De originele tekenares maalt er niet om. "Wat telt is de boodschap, niet van wie het komt."

Dat de cartoon aan Banksy wordt toegeschreven, is niet geheel onlogisch. Het grote publiek zag de afbeelding voor het eerst verschijnen op woensdag, op een Instagramaccount dat de naam draagt van Banksy. Dat account is evenwel niet verified - ook op Twitter en Facebook heb je tientallen accounts die onterecht claimen verband te houden met de artiest.

Maar wie zit er dan wel achter de tekening? Onder de RIP staat @Lucille_Clerc vermeld. Wie naar die pagina gaat, ziet dezelfde cartoon, een uurtje vroeger gepubliceerd dan op het valse Banksy-account. Ook op haar Twitter- en Facebookpagina heeft de vrouw dezelfde cartoon gezet, telkens met dezelfde boodschap eraan toegevoegd:  “Break one, thousand will rise. #CharlieHebdo #JeSuisCharlie #raiseyourpencilforfreedom.”

"Er zjin veel belangrijkere dingen om over te praten dan dit"

Hoewel ze er alle redenen voor heeft, vindt Lucille het niet erg dat Banksy - ongewild, want een woordvoerder van de artiest ontkent eveneens iedere betrokkenheid - met de pluimen gaat lopen. "Er zijn belangrijkere dingen om over te praten op dit moment", zegt de Française die in Londen aan de slag is als illustrator en grafische vormgeefster. "Op het einde telt toch de boodschap van de cartoon en het feit dat die boodschap door iedereen wordt opgepikt."

Ze had overigens niet verwacht dat haar tekening zo massaal zou worden bekeken. "Het was een spontane reactie van mij op de gruwel", zegt ze. "Ik kan alleen maar hopen dat het mensen inspireert om ook hun potlood te gebruiken om vredelievend om te gaan met tragedies zoals in Parijs."

Meest gelezen