"De grootste manifestatie uit de Franse geschiedenis"

Minstens 3,7 miljoen mensen hebben zondag in Frankrijk gedemonstreerd tegen het terrorisme. Nooit eerder in de geschiedenis van het land bracht een manifestatie zoveel mensen op de been, zo deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee aan het Franse persbureau AFP. In Parijs daagden tussen de 1,2 en 1,6 miljoen mensen op voor de mars ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreurdaden die Frankrijk de voorbije dagen teisterden. De uitzonderlijk hoge opkomst maakt een meer precieze telling onmogelijk, aldus het ministerie. Daarnaast werden nog eens 2,5 miljoen deelnemers geteld bij de optochten en manifestaties in andere Franse steden.

In de Franse hoofdstad Parijs is een grote protestmars gehouden tegen het terreurgeweld van de voorbije week. Heel wat internationale politici, onder wie de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waren aanwezig op de stille mars. "Vandaag is Parijs de hoofdstad van de wereld", liet de Franse president François Hollande verstaan.

In totaal tekenden een vijftigtal staats- en regeringsleiders present voor een aparte mars in de straten van Parijs, naast de reguliere stoet van honderdduizenden gewone burgers. Het ging onder meer om de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron, zijn Italiaanse ambtgenoot Matteo Renzi, de Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy. Ons land werd vertegenwoordigd door premier Charles Michel. Die verklaarde achteraf dat het grote aantal deelnemers en de sereniteit van de optocht hem geraakt hebben. 

Voorts waren de vertegenwoordigers van de verschillende Europese instellingen aanwezig: voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Parlementsvoorzitter Martin Schulz.

Ook van buiten de EU liepen verschillende delegaties mee in de straten van Parijs. Naast Abbas en Netanyahu valt daarbij vooral de aanwezigheid van de Jordaanse koning Abdullah II op.

Het was een bijzonder krachtig beeld, bij het begin van de mars, toen alle aanwezige wereldleiders verenigd en arm in arm de stoet op gang trokken. Ze hielden ook een minuut stilte in acht. Na een klein half uur was de optocht van de prominente wereldleiders afgelopen.

"Franse liefde voor vrijheid en tolerantie"

Om 15 uur vertrok de stille mars tegen terreur. De overgrote meerderheid van de manifestanten waren gewone burgers, die meelopen in wat geen politieke stoet is, maar een "republikeinse". Ook de familieleden van de vermoorde redactieleden van Charlie Hebdo waren aanwezig. "Je ziet een doorsnee van de Franse bevolking: jonge mensen, gezinnen, ouderen, alle kleuren door elkaar", zo getuigde VRT-journalist Jens Franssen.

Er volgde heel wat applaus van bewoners uit appartementen langs het parcours. Een "kippenvelmoment", zo noemden manifestanten het.

Tussen 1,2 en 1,6 miljoen mensen kwamen op straat in Parijs, en de Franse minister van Binnenlandse Zaken noemde het een "nooit geziene manifestatie". Er waren veel meer manifestanten dan de autoriteiten verwacht hadden ook, waardoor heel wat manifestanten niet meer het voorziene parcours volgden.

De mars vereiste extra, haast nooit geziene veiligheidsmaatregelen in Parijs. De Franse overheid had in totaal ongeveer 1.300 militairen ingezet om over de veiligheid te waken.

De Franse premier Manuel Valls had alle Fransen opgeroepen om deel te namen aan de mars en "de kracht en waardigheid van het Franse volk te tonen" en "hun liefde voor vrijheid en tolerantie uit te schreeuwen".

Uit solidariteit met de slachtoffers waren treintickets naar Parijs vandaag overigens goedkoper dan anders. En in Parijs zelf was al het openbaar vervoer uitzonderlijk gratis. Ook in andere Franse steden zoals Bordeaux, Lyon, Toulouse, Straatsburg, Orléans en Marseille waren er optochten. De voorzitster van het extreemrechtse Front National, Marine Le Pen, nam deel aan een kleine betoging in het stadje Beaucaire in de Provence. Naar eigen zeggen was ze niet welkom in Parijs. In Beaucaire werd ze door tegenstanders uitgefloten toen ze haar aanhangers probeerde toe te spreken.

In de rest van Frankrijk kwamen in totaal zo'n 2,5 miljoen mensen op straat, wat het totaal in heel Frankrijk op minstens 3,7 miljoen brengt.

saget 1