2 tot 3 otters gespot in noordelijke Zeescheldevallei

In het noordelijke deel van de zeeschelde in Oost-Vlaanderen zijn minstens twee en waarschijnlijk drie otters in beeld gebracht. Uit hun gedrag blijkt dat ze er goed thuis zijn, zegt Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Na een aantal "geruchten" over otterwaarnemingen in oktober vorig jaar, besloot boswachter Björn Deduytsche (ANB) om een "fotoval" te plaatsen. Op 18 december werd zo voor het eerst een otter gefilmd. "De weken die daarop volgden, waren bijzonder boeiend: bijna dagelijks werd een otter gefilmd, op twee naburige locaties", verduidelijkt Jan Gouwy van INBO. "Het gaat niet alleen om een nieuwe locatie, het bijzondere aan de waarneming is dat we voor het eerst met echte zekerheid weten dat er meerdere dieren voorkomen."

Uit analyse van de beelden viel op dat de otters een zeer actief markeergedrag vertonen, wat erop wijst dat ze al een tijdje goed thuis zijn in het gebied. Samen met een buitenlandse expert denkt het INBO dat er waarschijnlijk twee jonge otters op dezelfde plaats aanwezig zijn. Op een derde locatie werd overigens op 31 december een ouder mannetje in beeld gebracht.

"Enkel het verkeer kan overlevingskansen bedreigen"

Gouwy denkt dat de otters uit Nederland afkomstig zijn en verwacht ook dat ze kunnen overleven. "Voedsel en schuilmogelijkheden vinden, zal niet zo'n probleem zijn. Het verkeer daarentegen wel."

Om zoveel mogelijk de kans op verstoring te vermijden, werd in overleg met ANB beslist om enkel beelden vrij te geven waarop geen enkel herkenbaar aanknopingspunt te zien is.

Het aantal otterwaarnemingen is de laatste jaren duidelijk in een stroomversnelling gekomen, mede dankzij de opkomst van de fotovallen. Na Willebroek (2012), Bocholt (2012) en Lubbeek (2014) is dit al het vierde gebied in Vlaanderen waar otters met cameravallen werden vastgesteld.