5.000 agenten bewaken Joodse scholen, 10.000 militairen gemobiliseerd

In Frankrijk worden vanaf morgen 10.000 militairen ingezet om de gevoelige plaatsen van het land te beschermen tegen terrorisme. Dat hebben de Franse autoriteiten aangekondigd. Zo'n 5.000 agenten bewaken vanaf vandaag al alle Joodse scholen van het land.
AFP
(Archieffoto)

Het nieuws werd meegedeeld aan de ouders van kinderen uit een Joodse school in een buitenwijk in het zuiden van Parijs, in de buurt van waar vorige week donderdag een politieagente werd doodgeschoten. De dader van die schietpartij, Amedy Coulibaly, werd een dag later doodgeschoten nadat hij verschillende mensen had gegijzeld in een Joodse supermarkt in Parijs. Bij die aanslag kwamen ook vier mensen om.

Ondertussen zetten de Franse veiligheidsdiensten hun zoektocht voort naar minstens één handlanger van de daders van de aanslagen, aldus premier Manuel Valls. "De zoektocht gaat voort", aldus Valls, zonder meer details te geven. "We gaan ervan uit dat er wel degelijk medeplichtigen zijn."

De premier kondigde ook nieuwe stappen aan in de strijd tegen terrorisme. Zo zullen de mogelijkheden uitgebreid worden om iemand af te luisteren en zullen islamitische gevangenen in de gevangenis afgezonderd worden. Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Frankrijk. Er werden momenteel al 2.000 extra soldaten ingezet en dat aantal kan de komende dagen tot 6.000 stijgen, aldus Valls.

Vanaf morgenavond worden ook 10.000 militairen gemobiliseerd om de veiligheid te verzekeren van de "gevoelige plekken voor het grondgebied".