5 procent van toplui grootste bedrijven is vrouw

Amper 5 procent van de toplui van 's werelds grootste bedrijven zijn vrouwen. Hoe groter het bedrijf, hoe minder kans dat het geleid wordt door een vrouw, zo blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat in Genève is voorgesteld.
ImageGlobe
Michèle Sioen staat aan het hoofd van Sioen Industries

In slechts vier landen - Finland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden - bestaan de raden van bestuur voor meer dan 20 procent uit vrouwen. In dertien landen, waaronder Zwitserland, de VS, Frankrijk en Duitsland, is dat tussen de 10 en 20 procent.

In België gaat het om 5 tot 10 procent. Ons land staat daarmee op gelijke hoogte met dertien andere landen, waaronder China, Italië, Spanje. In nog eens dertien andere landen bestaan de raden van bestuur voor minder dan 5 procent uit vrouwen. Bij die laatsten zitten onder meer India, Japan, Rusland en Arabische landen.

Hoewel de vrouwen nog ondervertegenwoordigd zijn in de hoogste echelons van de directies, is hun aantal bij de midden- en hogere kaderleden de voorbije twintig jaar wel gestegen, zo blijkt uit het rapport.