6 op de 10 Belgen willen meer betalen voor producten uit ontwikkelingslanden

Bijna zes Belgen op de tien (59 procent) zijn bereid om meer te betalen voor levensmiddelen of andere producten uit ontwikkelingslanden als ze daarmee de plaatselijke bevolking kunnen ondersteunen. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer, een opiniepeiling die in alle Europese landen werd uitgevoerd.

2015 is voor de Europese Unie het Europees Jaar voor Ontwikkeling. De belangrijkste bevinding van de Eurobarometer die naar aanleiding daarvan werd uitgevoerd, is dat 67 procent van de Europeanen vindt dat de verstrekte ontwikkelingshulp vergroot moet worden. Behalve in Bulgarije, is in elke EU-lidstaat een meerderheid van de bevolking die mening toegedaan.

Terwijl gemiddeld één Europeaan op de twee (49 procent) bereid is om meer te betalen voor levensmiddelen en producten uit ontwikkelingslanden, ligt dit aandeel in België een stuk hoger: zes op de tien Belgen zijn daartoe bereid. Vier procent is zelfs bereid meer dan 10 procent extra te betalen.

Net als de rest van Europa denkt een ruime meerderheid van de Belgen (71 procent) dat vrijwilligerswerk de meest doeltreffende manier is om de armoede in ontwikkelingslanden te verminderen, voor officiële ontwikkelingshulp van overheden (66 procent) en donaties aan organisaties die ontwikkelingslanden helpen (59 procent).

EU zorgt voor meer dan de helft van de mondiale donorhulp

Europees commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica is blij dat "ondanks de economische onzekerheid in de EU, onze burgers een sterke Europese rol bij ontwikkelingshulp blijven steunen". Met 56,5 miljard euro aan officiële hulp (cijfers van 2013), zorgen de Europese Unie en haar 28 lidstaten voor meer dan de helft van de mondiale donorhulp.

De Eurobarometer-peiling werd uitgevoerd tussen 13 en 22 september 2014. Er werden 28.050 mensen geïnterviewd, onder wie 1.003 Belgen. De antwoorden kunnen volgens de Commissie beïnvloed zijn door de ebola-epidemie in West-Afrika en de onrust en het geweld in het Midden-Oosten (Palestina, Syrië, Irak), crisissen die toen zeer uitgebreid in het nieuws waren.

Meest gelezen