"Administratieve staking" bij brandweerzone Zuidoost

In de Oost-Vlaamse brandweerzone Zuidoost -met 12 gemeenten en 500 brandweermannen waarvan honderd beroeps- wordt administratief gestaakt omwille van het uitblijven van een regeling voor de verworven rechten. Daarover wordt vanavond op een zoneraad beslist, zo is vernomen bij vakbonden en prezonevoorzitter Guido De Padt (Open VLD).
(Archieffoto)

Sinds 7 januari zijn de 500 brandweermensen, van wie honderd beroepsbrandweerlui die vooral in Aalst gekazerneerd zijn, in een "administratieve staking". Dringende hulpverleningsopdrachten worden dus wel uitgevoerd.

"We zijn niet gerust over een aantal verworven rechten in ons statuut, waarover de zone zelf kan bepalen wat de waarde daarvan is", zegt Dominiek Peeters, verantwoordelijke cel brandweer Vlaanderen (VSOA) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Het personeel wil daarover zo snel mogelijk duidelijkheid. We hebben tussen Kerstmis en Nieuwjaar overleg gevraagd, maar daarop kwam geen reactie." Twistpunten zijn onder meer maaltijdcheques, fietsvergoeding en hospitalisatieverzekering.

Guido De Padt (Open VLD), voorzitter van de prezoneraad Hulpverleningszone Zuidoost, zegt dat er de voorbije weken en maanden verschillende overlegmomenten waren. "Brandweermensen kunnen kiezen tussen bepaalde statuten, ze kunnen hun huidig statuut behouden tot ze beslissen om in te stappen in het nieuwe statuut, maar wat er voorgesteld wordt zal nooit slechter zijn dan wat er nu van toepassing is", zegt hij. "Ik begrijp dat mensen ontgoocheld zijn dat ze niet van de destijds toegekende vetpotten van politiemensen kunnen genieten, maar ze worden er niet slechter van."

De Padt wijst er wel op dat er rekening gehouden moet worden met de financiële draagkracht van de steden en gemeenten. Zo kost de hulpverleningszone aan Geraardsbergen dit jaar al 200.000 euro "en dat terwijl er in de werking de eerste maanden tot jaar niets zal veranderen."

De brandweerzone Zuidoost beschermt Laarne, Wetteren, Wichelen, Lede, Aalst, Erpe-Mere, Denderleeuw, Haaltert, Denderleeuw, Ninove, Lierde en Geraardsbergen.