"Boyhood" is de grote winnaar op de Golden Globes

De film "Boyhood" heeft bij de uitreiking van de 72e Golden Globes de hoofdvogel afgeschoten. De film kreeg de prijs voor "beste drama", en viel ook in de prijzen in de categorieën "beste regie" en "beste vrouwelijke bijrol". De prijs voor beste komedie ging verrassend naar "The Grand Budapest Hotel". George Clooney kreeg een prijs voor zijn hele carrière.

"Boyhood" is een bijzondere film waarvoor gedurende een periode van 12 jaar opnames werden gemaakt. De film schetst het verhaal van een opgroeiende jongen. Naast de prijs voor "beste drama", won Patricia Arquette de prijs voor beste vrouwelijke bijrol.

Ook regisseur Richard Linklater (foto) viel in de prijzen. Hij bedankte expliciet zijn cast en crew voor hun inzet bij dit bijzondere en langdurige filmproject. "Ik sta hier namens 450 mannen en vrouwen die twaalf jaar van hun leven alles aan deze film hebben gegeven", zo klonk het.

In de categorie beste komedie/musical viel "The Grand Budapest Hotel" in de prijzen, en niet de grote favoriet "Birdman" van Alejandro Inarritu. De winnende film gaat over een hotel in de fictieve Oost-Europese republiek Zubrowka.

Twee prijzen voor "Birdman", geen Belgische Globe

Beste acteur in het dramagenre was Eddie Redmayne. Hij kreeg de prijs voor zijn rol als fysicus Stephen Hawking in "The theory of everything". Julianne Moore kreeg de prijs voor beste drama-actrice, voor haar verschijning als alzheimerpatiënt in "Still Alice". In de categorie musical/film vielen Michael Keaton ("Birdman") en Amy Adams (Tim Burtons "Big eyes") in de prijzen.

Keaton (foto) won voor "Birdman" ook nog de prijs voor beste scenario. De film was in totaal zeven keer genomineerd, maar kon die favorietenrol niet echt waarmaken. In de categorie "beste buitenlandse film" sleepte het Russische "Leviathan" de prijs in de wacht.

In de categorie televisie won "The affair" de prijs voor de beste dramaserie, "Transparant" werd bekroond als beste komedieserie. De Belgische coproductie "The missing" viel niet in de prijzen bij de miniseries. Daar ging "Fargo" met het beeldje naar huis."The affair", "Fargo" en "Transparant" vielen allemaal twee keer in de prijzen.

Ook de Globes zijn Charlie

De Amerikaanse acteur George Clooney kreeg de bijzondere Cecil B DeMille-prijs voor zijn hele filmcarrière en zijn humanitaire engagement. Hij bracht in zijn toespraak hommage aan de 17 Franse terreurslachtoffers. Hij verwees expliciet naar de miljoenen mensen die zondag in de hele wereld op straat waren gekomen.

"We zullen niet in angst leven... Dus, "je suis Charlie"", zo sprak de acteur in het Frans. Tijdens de persconferentie na de prijsuitreiking liet Clooney (foto) ook nog verstaan dat hij hoopte dat deze aanslagen "niet het anti-moslimgevoel aanzwengelen".

Clooney was niet de enige die tijdens de Globes even stilstond bij de gebeurtenissen in Frankrijk. Ook acteur Jared Leto nam in het Frans de leuze "Je suis Charlie" in de mond. Hij voegde er nog aan toe dat de gedachten van iedereen in de zaal "uitgaan naar onze broeders, zusters, vrienden en familie in Frankrijk". "On vous aime", besloot hij. Ook actrice Amy Adams verwees in haar dankwoord naar "iedereen in Parijs, en iedereen die slachtoffer wordt van geweld".

Aan het begin van de avond had Theo Kingma (foto), voorzitter van de HFPA, de organisatie achter de Globes, al gezegd dat "we ons moeten verenigen tegen iedereen die de vrijheid van meningsuiting wil beperken, overal, van Noord-Korea tot Parijs". Daarmee alludeerde Kingsma ook op de hacking bij Sony Pictures, om de release van het controversiële "The interview" te verhinderen.