"Boyhood was het hoogtepunt van filmjaar 2014"

Volgens filmjournalist Ward Verrijcken is "Boyhood" de terechte winnaar van drie Golden Globes, waaronder die voor "beste drama" en "beste regie". Dat zei de VRT-filmjournalist in "De ochtend" op Radio 1. "Die film was ook voor mij het hoogtepunt van het afgelopen filmjaar. Volgens mij is deze prijs bovendien een gouden zaak in aanloop naar de Oscars binnenkort."

In tegenstelling tot de Oscars verloopt de prijsuitreiking bij de Golden Globes strikt gescheiden in twee grote categorieën: drama en komedie/musical.

Binnen elke categorie wordt telkens de beste film en beste acteur en actrice bekroond, legt Verrijcken uit. "Je mag de Globes dus niet zomaar beschouwen als barometer voor de Oscars, omdat er een heel ander systeem achter zit", meent hij.

"Bij de drama's was "Boyhood" uiteraard de grote winnaar. De film is gemaakt over een periode van 12 jaar. De prijzen voor "beste drama" en "beste regie" zijn echt wel meer dan verdiend, net als de onderscheiding voor Patricia Arquette als beste actrice in een bijrol. Ook al mag je eigenlijk niet vergelijken, je kan in dit geval wel zeggen dat "Boyhood" als favoriet naar de Oscars gaat, zeker door alle gratis reclame nu, na de winst op de Golden Globes", meent Verrijcken.

"Meer prijzen verwacht voor "Birdman""

Binnen de categorie beste film in het komedie/musicalgenre ging "The Grand Budapest Hotel" met het beeldje naar huis. "Het is een bijzonder kleurrijke en originele film. Het is een beetje verrassend dat de Globe naar hen gaat, want vooraf ging iedereen ervan uit dat "Birdman" alle grote prijzen binnen het komediegenre zou winnen", aldus Verrijcken.

"Birdman" is een vrij experimentele film over de theaterwereld en het acteursleven. "Michael Keaton maakte als titelpersonage een grote comeback, na zijn rol als Batman in de Tim Burtonfilms. Die rol is op zijn lijf geschreven, dus die prijs voor "beste acteur" nu is dik verdiend. Hij doet daarmee ook een goede zaak voor de Oscars. Die prijs wil hij heel graag winnen." De jonge Brit Eddie Redmayne won in de categorie komedie, en doet volgens Verrijcken ook een goede zaak in de Oscarcampagne.

"Julianne Moore verdient naast Globe ook Oscar"

Bij de vrouwen viel Amy Adams in de prijzen in het komediegenre. Al is het volgens Verrijcken afwachten "of zij iets kan betekenen in de Oscarrace". Ze neemt het onder meer op tegen de Globewinnares in het dramagenre: Julianne Moore. "Ze kreeg verrassend genoeg nog nooit een Oscar, maar viel nu wel in de prijzen. Dat werd wel tijd. Ze verdient die Oscar nu ook wel", aldus Verrijcken.

Tenslotte werd ook George Clooney gehuldigd voor zijn hele carrière. "Het filmcomité zet op zo'n avond graag grote sterren in de bloemetjes. Clooney staat natuurlijk fier op het podium, en geeft ook een mooie speech waarin hij verwijst naar de terreur in Frankrijk van afgelopen week. Dat is een mooi moment voor zo'n show, die niet opgevrolijkt wordt met liedjes, maar waarin simpelweg de ene prijs na de andere wordt uitgereikt."