"Een rode X negeren = levens riskeren"

Het Agentschap Wegen en Verkeer start een nieuwe campagne om bestuurders bewust te maken van de gevaren van het negeren van de rode X: het rode kruis dat verschijnt op signalisatieborden boven de snelweg wanneer een rijstrook wordt afgesloten.

Veel bestuurders geven geen gevolg aan de signalisatie van de rode X. Ze begaan niet enkel een zware verkeersovertreding, maar brengen ook zichzelf en anderen in levensgevaar. Met affiches langs de wegen en een online-campagne hoopt Wegen en Verkeer dat chauffeurs hun gedrag bijsturen, meldt het agentschap maandag in een persbericht.

"Een rijstrook wordt niet zomaar afgekruist. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer een rijstrook versperd is door een ongeval, wanneer er werken uitgevoerd worden of wanneer mensen met pech gestrand zijn. De aanduiding dat de rijstrook verboden is voor verkeer, moet ertoe leiden dat mensen die op deze rijstrook stil staan door pech, werken of een ongeval daar veilig zijn. Wanneer bestuurders dit negeren kunnen de gevolgen nefast zijn. Zo reed in de Kennedytunnel onlangs een bestuurder in op een defecte wagen omdat hij de afgekruiste rijstrook had genegeerd."

Om een beter zicht te krijgen op de problematiek, start het Vlaams Verkeerscentrum dit jaar een case studie op om het negeren van de rode X in kaart brengen. De resultaten zullen pas over meerdere maanden gekend zijn, aldus Ilse Luypaerts, woordvoerder van Wegen en Verkeer.