"Führerbunker" herrijst uit de as in Duits museum

Het spionagemuseum Top Secret in de Duitse stad Oberhausen reconstrueert de komende maanden verschillende delen van de zogenoemde "Führerbunker". Dat heeft de museumdirecteur aan de Süddeutsche Zeitung bevestigd. De reconstructie maakt deel uit van een tentoonstelling over het einde van WO II.

Een complex met wel 30 kamers, vijf meter onder de grond en met een beschermingslaag van 4 meter gewapend beton en aarde: dat bouwsel trokken de nazi's tijdens hun bewind voor en tijdens WO II in de tuinen van de Rijkskanselarij in Berlijn op. Het was de plek van waaruit de top van de nazipartij tot op het laatste moment opereerde en waar Adolf Hitler en zijn echtgenote Eva Braun in het aanschijn van de overwinning van de geallieerden zelfmoord pleegden.

Zowel de Russen als later de Oost-Duitsers braken hun tanden stuk in pogingen deze schier onverwoestbare "Führerbunker" op te blazen. Pas tegen het einde van de DDR verdwenen de laatste stukken van het bouwwerk voorgoed onder een dikke laag aarde. Vandaag is het een parkeerterrein (foto onder).

"Wij documenteren, we geven geen commentaar"

Het spionagemuseum Top Secret in Oberhausen wil nu delen van de "Führerbunker" reconstrueren. Concreet plant het museum een reconstructie van de radiokamer, het secretariaat, de werkkamer van Hitler en een vergaderruimte. Aan de hand van oude foto's en archiefdocumenten moeten de vertrekken over een oppervlakte van zo'n 300 vierkante meter verrijzen. Het is de bedoeling de gereconstrueerde "Führerbunker" komende zomer te openen als onderdeel van een bredere tentoonstelling over het einde van WO II, dit jaar 70 jaar geleden.

Museumdirecteur Ingo Mersmann beseft dat de reconstructie mogelijk gevoelig ligt. "Wij documenteren, we geven geen commentaar", benadrukt hij. Om te vermijden dat de vertrekken tot een schrijn of een bedevaartsplaats voor neonazi's uitgroeien, zullen nergens portretten van Adolf Hitler te zien zijn. Ook artefacten of andere nazimemorabilia zijn uit den boze.

Het is niet de eerste keer dat het museum zich aan een gewaagde reconstructie waagt. Eerder bouwde het een replica van het huis in Abbottabad in Pakistan waar Osama bin Laden in 2011 door Amerikaanse elitetroepen werd vermoord.

Meest gelezen