"Ik heb een les geleerd: discretie bestaat niet op Facebook"

Vijftien minuten. Langer heeft het filmpje waarop te zien is hoe de broers Kouachi agent Ahmed Merabet in koelen bloede vermoorden na de aanslag op Charlie Hebdo niet online gestaan. Tijd te over voor sociale media om de beelden wereldwijd te verspreiden. De man die ze draaide en online plaatste, heeft inmiddels dik spijt.

Het zijn dé beelden van de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs afgelopen woensdag: Chérif en Said Kouachi die met getrokken geweren op agent Ahmed Merabet toestappen en de man zonder verpinken door het hoofd schieten.

Het was ingenieur Jordi Mir die de beelden vanuit zijn flat draaide. Zonder nadenken plaatste hij ze op zijn Facebookpagina. Zijn vrienden deelden het filmpje massaal, iemand plaatste het op YouTube en de rest is geschiedenis.

"Het was dezelfde, stomme reflex"

"Ik was volkomen in paniek", vertelt Mir aan het persagentschap Associated Press. "Ik had iemand moeten spreken, maar ik was alleen in mijn flat en plaatste de video op Facebook. Dat was mijn fout." Naar eigen zeggen haalde hij de clip van amper 42 seconden na een kwartier alweer offline, maar het kwaad was geschied.

Nadat de familie van Merabet de internationale media eerder heeft opgeroepen de bewuste beelden niet langer te publiceren, geeft Mir nu aan dik spijt te hebben dat hij de video ooit online plaatste. "Een antwoord heb ik niet. Ik neem foto's en ik zet ze op Facebook. Het was dezelfde, stomme reflex."

Mir wil dat de familie van de vermoorde agent weet dat hij spijt heeft. Hij benadrukt dat hij het aanbod de video voor grof geld te verkopen heeft afgewezen en dat hij wil dat media de beelden onherkenbaar maken, wat vaak niet gebeurt. Achteraf bekeken wou hij hij dat hij de clip nooit online had geplaatst. "Ik heb een les geleerd: discretie bestaat niet op Facebook."

Katalysator

Niet iedereen vindt het een slecht idee dat de gruwelijke beelden de wereld zijn rondgegaan. Sommigen menen dat de video bewijst hoe harteloos de terroristen te werk gingen. Volgens Mir hebben de Franse autoriteiten hem verteld dat de clip een belangrijke katalysator voor de Franse publieke opinie was.