"IS" hackt Amerikaanse commandocentrum Centcom

Een groep die zegt tot de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te behoren, heeft geclaimd de Twitter- en YouTube-account van het Amerikaanse Centraal Militair Commando voor het Midden-Oosten (CentCom) te hebben gehackt. Er zijn meerdere pro-IS boodschappen gepost, meldde het Amerikaanse NBC News.

De hackers hadden het op de accounts het over een "cyberkalifaat" dat zijn "cyberjihad" verderzet. Ze zeggen volgens de Britse commerciële televisiezender ITV de namen en adressen van Amerikaanse generaals te hebben gelekt, en waarschuwen: "Amerikaanse soldaten, wij komen eraan, kijk over uw schouder". In een andere door ITV aangehaalde tweet luidt het "Wij stoppen niet. Wij weten alles over u, uw echtgenotes en uw kinderen".

Ook hebben de hackers klaarblijkelijke inlichtingen omtrent Chinese en Noord-Koreaanse militaire plannen en posities te hebben geopenbaard, aldus ITV.

"Hack niet gevaarlijk voor veiligheid"

Het Centcom heeft bevestigd dat zijn Twitter-account is gehackt en heeft die bijna een uur later opgeheven. Regeringsfunctionarissen vertelden dan weer tegen NBC News dat er geen officiële geheime informatie door de hackers is gepost. Een van hen noemde de hack "overduidelijk gênant, maar niet gevaarlijk voor de veiligheid."