"Laat duizend cartoons verschijnen" is ruim halverwege

Het initiatief van VRT-buitenlandjournalist Rudi Vranckx slaat duidelijk aan. De redactie van Vranckx heeft intussen een 600 cartoons binnen als reactie op de aanslag op het kantoor van het Franse satirische blad Charlie Hebdo. "Nog opmerkelijker dan de kwantiteit, is de kwaliteit van de inzendingen", stelt Vranckx.

De oproep voor de duizend cartoons over Islamitische Staat en Al Qaeda werd vorige week woensdag gelanceerd. Rudi Vranckx omschreef het als volgt: "Geen satire die een hele gemeenschap nodeloos kwetst – dat is geen constructieve bijdrage – maar satire die extremisme en geweld in hun hemd zetten."

De oproep is een succes geworden met voorlopig 600 cartoons, een bloemlezing vindt u op http://check-point.be/editorial/1000-cartoons/. Die bloemlezing zal later plaatsmaken voor een publicatie van álle cartoons op Check-point.be/checkpointcharlie.

"Drie volle mailboxen"

"Duizend cartoons hadden we gevraagd. Een symbolisch getal, net zoals de duizend bloeiende bloemen uit het spreekwoord dat zijn. Dat we echt duizend cartoons zouden halen, dat leek ons vorige week nog weinig realistisch", reageert Rudi Vranckx.

"Vandaag, een weekend, drie volle mailboxen en een voortdurend screenende redacteur later, zitten we aan 600. Gigantisch. En nog opmerkelijker dan de kwantiteit, is de kwaliteit van de inzendingen. We hebben veel mooie inzendingen ontvangen, waarvan tientallen zo sterk dat ze meteen in een dagblad gepubliceerd zouden kunnen worden. En ook inhoudelijk slaan ze de nagel op de kop. We wilden extremisme aan de kaak stellen, en dat heeft zo goed als iedereen ook gedaan, op zijn of haar hoogsteigen manier."

"Aan iedereen die al iets ingezonden heeft: bedankt. En wie weet, heel misschien, halen we toch nog tot dat symbolische aantal", zegt Vranckx. Wie een cartoon wil inzenden, doet dat naar vranckx@canvas.be. De oproep is er wel om respectvolle cartoons te brengen. "Zo maar richtingloos kwetsen willen we nog steeds niet", benadrukt Vranckx.

100 cartoons in een boek

Bij de 600 cartoons zitten ook de ruim 100 tekeningen van 53 Belgische cartoonisten (Karl Meersman, zaza, Kim, Ilah, MAREC, enz.) die Patrick Van Dam tot samenwerking bereid vond. De cartoons werden zaterdag verzameld in het boek "#JeSuisCharlie". De auteurs stonden hun rechten af en de opbrengst gaat integraal naar de redactie van Charlie Hebdo.