"Oproep Horeca Vlaanderen om personeel te ontslaan erg dom"

De oproep van Horeca Vlaanderen om personeel te ontslaan is "schandalig, onaanvaardbaar en zeer dom". Dat zegt Alain Detemmerman, co-voorzitter van ABVV Horval, de socialistische vakbondscentrale die het horecapersoneel vertegenwoordigt. "Dit is chantage."

Filip Vanheusden, de voorzitter van Horeca Vlaanderen, roept in een nieuwjaarsbrief zijn leden op het personeelsbestand in te krimpen, minder dagen te openen en de prijzen met 20 procent op te krikken. Horeca Vlaanderen ziet door de komst van de witte kassa en het uitblijven van compenserende maatregelen geen andere oplossing.

"Dat een horecafederatie waarschuwt voor ontslagen, oké. Maar oproepen tot ontslagen gaat erover. We zijn gechoqueerd", aldus Detemmerman.

De vakbondsman vindt de oproep ook gewoon erg dom. "Het is een klaagzang waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn. Ze hebben zelf zwartwerk geïntroduceerd. Bovendien zijn in de horecasector de werknemers het belangrijkste van het bedrijf", aldus Detemmerman. Hij wijst erop dat de regering al heel wat maatregelen heeft genomen voor de sector. "Dit is chantage. Ik hoop dat de regering zich niet laat chanteren."