"Wachten tot donderdag en acties uitstellen tot erna"

De vakbonden beslissen morgen nog niet over nieuwe protestacties tegen de besparingen, maar wachten op het belangrijke overleg met de regering, volgende donderdag. Dat is gezegd na de vergadering met de werkgevers in de Groep van Tien, vanmorgen.

De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Tot voor kort lieten de vakbonden stoere taal horen en dreigden ze met nieuwe sociale acties als de regering de inspanningen niet eerlijker zou verdelen. Deze week is de toon iets milder en krijgt het overleg weer kansen.

"Het contact van vandaag is op een goede manier verlopen", zei ACV-voorzitter Marc Leemans na afloop van het overleg met de werkgeversorganisaties. "Dat is al een belangrijk onderdeel in een evaluatie die wij sowieso elke week maken."

Natuurlijk is het de regering die knopen moet doorhakken en die de krijtlijnen uittekent voor de sociale partners. Marc Leemans blikt vooruit: "Het contact dat we donderdag gaan hebben met de regering is minstens even belangrijk, en ook wat daar zal gezegd worden over een evenredige verdeling van de lasten over alle bevolkingsgroepen." In mensentaal betekent dat dat de vakbonden het overleg een kans gunnen en voorlopig minder hard van leer trekken.

Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB is iets concreter: "We gaan wachten tot donderdag en acties uitstellen tot na donderdag." Volgens Vercamst is het sociaal overleg herboren. "Er is de sfeer om tot een oplossing te komen. Er is een agenda vastgelegd tot eind januari." Tegen die datum hopen de sociale partners tot een consensus te komen over een interprofessioneel akkoord (IPA).

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw houdt zich als enige op de vlakte en heeft het over een evaluatie die morgen zal worden gemaakt: "Er is de wil om een interprofessioneel akkoord te maken. De vraag is of de regering dit zal toelaten."