"Zeker weer Mohammedcartoons in nieuwe Charlie Hebdo"

Richard Malka, advocaat van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo en zelf ook tekenaar, heeft bevestigd dat er zeker Mohammedcartoons zullen verschijnen in de nieuwe editie. Dat heeft hij gezegd tijdens een interview met France Info. "Het recht op godslastering, dat blijft de geest van Charlie."

De advocaat van het satirische blad, dat afgelopen week werd opgeschrikt door een zware aanslag, noemde de keuze voor nieuwe Mohammedkarikaturen "evident".

"We geven op dat punt niet toe, anders is dit allemaal voor niets geweest", aldus Malka. "De leuze "Je suis Charlie" betekent net dat we het recht hebben om religie kritisch te benaderen, omdat dat niet zo erg is."

Malka schetst op dat punt wel een duidelijk verschil tussen het geloof en gelovigen. "We hebben niet het recht om joden, moslims of christenen te bekritiseren voor hun geloof, maar we mogen wel alles wat we willen zeggen en schrijven over de grote godsdiensten als het christendom, de islam of het jodendom. Dat is de realiteit van Charlie Hebdo: humor zonder zelfspot, is geen humor. We lachen ook met onszelf, dat vraagt een bepaalde ingesteldheid", meent Malka.

Tenslotte benadrukte Malka ook dat het eerste nummer na de aanslag op Charlie Hebdo, geen hommage-editie wordt. "Dat ligt moeilijk, want je moet waken over de toekomst van het blad, maar de begrafenissen van de vermoorde medewerkers vinden deze week wel plaats. Toch moeten we verder. Hoofdredacteur Gérard Biard wilde geen bundel van doodsbrieven uitbrengen."

Deze week zal Charlie Hebdo uitzonderlijk verschijnen op een drie miljoen exemplaren. Normaal worden er 60.000 stuks gedrukt.