Betogingen tegen islamofobie en islam in Duitsland

In verschillende Duitse steden zijn er betogingen gehouden tegen de "islamisering van Duitsland" enerzijds en tegen de anti-moslimbeweging Pegida anderzijds. Er waren veel meer tegenbetogers dan deelnemers aan de anti-islambetogiingen. Pegida zelf betoogde voor de twaalfde keer in Leipzig en ook daar was er een tegenbetoging.
ROBERT MICHAEL
De betoging van Pegida in Dresden.

In Leipzig kwamen maandagavond rond de 30.000 mensen samen voor een mars tegen de plaatselijke Pegida-afdeling Legida. Legida zelf bracht veel minder mensen op de been.

In München namen rond de 20.000 mensen deel aan een demonstratie onder het motto "München is gekleurd". Ook werden de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht. Er waren slechts 1.500 betogers tegen de "islamisering" in Munchen.

In de hoofdstad Berlijn betoogden er 4.000 mensen tegen de islamofobie en 400 mensen tegen islamisering.

Bij een grote tegendemonstratie in Hannover telden de organisatoren 17.000 deelnemers. De cijfers komen van het Duitse persbureau DPA.

Pegida

In Dresden, in het oosten van Duitsland, zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen wat zij de groeiende islamisering van de Duitse samenleving noemen. De betoging werd georganiseerd door de anti-islamitische beweging Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), die ontstaan is in Dresden. Pegida komt nu al voor de twaalfde keer op maandag op straat in Dresden.

Na de aanslagen in Parijs hadden verschillende politici de mars van Pegida gehekeld en de organisatoren gevraagd de manifestatie te schrappen. Door de aanslagen werden er net meer mensen verwacht, en dat was ook het geval. Bij de vorige manifestatie van Pegida in Dresden waren er 18.000 deelnemers, nu waren er zo'n 25.000.

Bij het begin van de betoging is een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs. De organisatoren hadden opgeroepen om een rouwband te dragen voor de slachtoffers in Parijs, maar daar zijn niet veel mensen op ingegaan. Ook in Dresden waren er tegenbetogers (kleine foto).

Een aantal Franse en Franstalige cartoonisten hebben intussen een Facebookpagina "Cartoonisten tegen Pegida" geopend. Ze beschuldigen Pegida ervan "op cynische wijze" een slaatje te willen slaan uit de aanslagen in Parijs.