Cuba laat 53 politieke gevangenen vrij

De Cubaanse autoriteiten hebben alle 53 resterende politieke gevangenen vrijgelaten. Dat heeft Washington bevestigd. De vrijlating is een gevolg van het historische akkoord met de Verenigde Staten van eind vorig jaar om weer diplomatieke betrekkingen aan te knopen.

Vorige week heeft de VS aangekondigd dat deze maand nog een Amerikaanse delegatie naar Havana reist voor topoverleg. De gesprekken in de Cubaanse hoofdstad zullen onder meer gaan over de heropening van ambassades in Washington en Havana.

Het voorstel van de Amerikaanse president Barack Obama om de banden met Cuba weer aan te halen, moet wel nog het fiat van het Congres krijgen. Dat kan nog een hindernis vormen, want zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat heeft de Republikeinse oppositie nu de meerderheid. De Republikeinen staan erg onder druk van de Cubaanse bannelingen in Florida, die het regime in Havana het liefst zo snel mogelijk weg willen en geen boodschap hebben aan een akkoord met Havana.

Diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Cuba betekent nog niet dat er nu ook een eind komt aan de economische blokkade van de VS tegen de eilandstaat. Die "bloqueo" geldt al sinds 1960 en houdt Cuba al die tijd al in een economische wurggreep, maar vormt voor de communistische machthebbers in Havana een ideale bliksemafleider voor allerlei economische problemen.

Ook de kwestie van de Amerikaanse basis van Guantanamo Bay, in het zuidoosten van Cuba, is voorlopig niet aan de orde. Die huren de Amerikanen al sinds de 19e eeuw. Uit protest tegen de aanwezigheid van Amerikaanse militairen op Cubaans grondgebied int Havana al jarenlang geen huur voor de basis.

De VS-basis is uiteraard van groot strategisch belang voor Washington, dat er ook vermeerde moslimterroristen gevangen houdt. In 2009 gaf president Obama al het bevel om de speciale gevangenis op Guantanamo Bay te sluiten, maar in de praktijk is dat nog altijd niet gebeurd.