Duizenden deelnemers aan mars in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn verschillende duizenden mensen opgestapt in een stille mars voor de 17 slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De demonstranten droegen spandoeken met het intussen bekende opschrift "Je suis Charlie". Onder de aanwezigen was ook IMF-voorzitster Christine Lagarde.
Nicholas Kamm/AFP

De mars, een initiatief van de Franse ambassadeur in Washington, vertrok symbolisch van aan het Newseum, een museum gewijd aan de geschiedenis van de journalistiek, en kwam ook voorbij het monument voor de ordediensten.

Voorop in de stoet wapperden de Franse driekleur en de Amerikaanse "stars and stripes". De Franse ambassadeur in Washington droeg een bordje met daarop "Wij zijn Charlie". "Ze wilden ons het zwijgen opleggen, maar ze kregen enkel een minuut", stond te lezen op een grote affiche van Reporters sans frontières. De affiche werd meegedragen door Victoria Nuland, de Amerikaanse staatssecretaris voor Europese Zaken.

"Ik ben Charlie, wij zijn Charlie!", riep IMF-voorzitster Christine Lagarde aan het eind van de betoging uit, in het Frans en het Engels. Behalve Lagarde waren ook de ambassadeurs van Italië, Duitsland, Litouwen, Oekraïne en de Europese Unie aanwezig.