Egyptische rechter spreekt 26 mannen vrij van "losbandigheid"

Een rechtbank in Egypte heeft 26 mannen vrijgesproken. Zij werden op 8 december gearresteerd toen de politie de jacht inzette op homo's in een badhuis in Caïro. De uitspraak werd op gejuich onthaald. Een aantal beschuldigden durfden nu plots wel hun gezicht te laten zien en huilden tranen van opluchting.

De rechtszaak kreeg heel wat aandacht toen een Egyptisch tv-netwerk beelden uitzond van de arrestatie van de mannen. Zij werden naakt/halfnaakt uit het badhuis gehaald. Mensenrechtenactivisten bekritiseerden de gang van zaken. De mannen werden beschuldigd van bandeloosheid en openbare zedenschennis.

Voor de uitspraak viel, waren er drie zittingen. De openbare aanklager sprak van "orgieën die onder homoseksuelen werden georganiseerd in ruil voor geld". Families van de beschuldigden hadden vaak ruzie met de journalisten die probeerden foto's te nemen van de mannen. Op homoseksualiteit rust nog altijd een groot taboe in Egypte. Uiteindelijk werden de mannen allemaal vrijgesproken.

Scott Long, een Amerikaanse onderzoeker die de zaak volgde, reageerde opgelucht: "Eindelijk heeft er een rechter gekeken naar de bewijzen. Ik hoop dat dit een teken is dat de klopjacht tot een einde komt."

2014 was een zwaar jaar voor de homogemeenschap: zo'n 150 mannen werden gearresteerd of kwamen voor de rechter. Homoseksualiteit is niet verboden in Egypte, maar homo's worden vaak veroordeeld voor losbandigheid, immoreel gedrag of godslastering. Onlangs werden 8 mannen tot 3 jaar celstraf veroordeeld omdat ze te zien waren in opnames van het eerste homohuwelijk in Egypte.