Geens wil risico op radicalisering in cel beperken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil het risico op verdere radicalisering in de gevangenis beperken via een weloverwogen plaatsingspolitiek. Eenmaal in de gevangenis zullen islamconsulenten een signaalfunctie moeten vervullen. Geens zei een en ander tegen De Standaard.

Nu blijkt dat de daders van de aanslagen in Parijs in de cel verder waren geradicaliseerd, weerklinkt de roep om het fenomeen binnen de gevangenismuren drastisch aan te pakken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil op korte termijn een "weloverwogen politiek" invoeren bij het plaatsen van veroordeelden.

Hoe dat concreet moet gebeuren, is niet eenduidig. Spreid je extremistische gedetineerden over verschillende gevangenissen, dan riskeer je dat ze elk een eigen groepje volgelingen rekruteren. Zet je ze samen, dan riskeer je een gevaarlijke harde kern. Hoe dan ook bestaat er nu al zoiets als een plaatsingspolitiek: zo zit Jejoen Bontinck niet in dezelfde instelling als Fouad Belkacem van Sharia4Belgium.

In de gevangenissen zelf wil Geens een grotere rol toebedelen aan de islamconsulenten, die alert zullen moeten zijn voor risico's op radicalisering. "We hebben nauw contact met de consulenten", zegt Geens. "De bedoeling is dat ze een cruciale rol gaan vervullen."

Gisteren kondigde de minister op VTM al aan dat de regering deze week nog zal beslissen om de mogelijkheden voor telefoontap uit te breiden naar mensen die "aanmoedigen, oproepen en propaganderen voor terrorisme". Nu kan dat niet wegens privacyredenen.