Hells Angel staat in Tongeren terecht voor drievoudige doodslag

In Tongeren start vandaag het assisenproces tegen Ali I. De 40-jarige Genkenaar is lid van de motorbende Hells Angels en moet zich verantwoorden voor doodslag op twee leden en een sympathisant van de motorclub Outlaws. De drie werden vier jaar geleden doodgeschoten en hun lichamen werden in de Zuid-Willemsvaart gedumpt. Het proces zal bijna vier weken duren.
Foto Kurt bvba

Op 20 mei 2011 werden Outlaws "full member" Freddy Put, "hangaround" en cafébaas Jef Banken en sympathisant Michael Gerekens doodgeschoten op een industrieterrein in Maasmechelen, waar een Hells Angel de openingsreceptie hield van zijn bandencentrale "Burnout".

Put, Banken en Gerekens (foto) waren vanuit het café van Banken, "Het Rozenhof", naar de receptie afgezakt. De baas van de nieuwe bandencentrale zou nog schulden hebben gehad bij Put en had zich recent aangesloten bij de rivaliserende motorbende Hells Angels. Dat was bij Put niet in goede aarde gevallen. De Outlaws waren ook niet opgezet met het feit dat leden van de Hells Angels zich in Maasmechelen vertoonden. En het krioelde op de barbecue/openingsreceptie van de bandencentrale van leden van deze laatste motorbende.

Het "Outlaw-trio" stond op het moment van de feiten met hun bestelwagen op het industerieterrein waar de receptie plaatsvond. Vermoedelijk zwaaide Put toen met een vuurwapen en werden er enkele schoten gelost. De 52-jarige man zou uit zijn auto zijn gesleurd en het drietal werd met kogels doorzeefd. De drie lichamen werden met de auto gedumpt in de Zuid-Willemsvaart in Eisden.

Dat de feiten zich afspeelden binnen het milieu van rivaliserende motorbendes heeft het onderzoek niet vergemakkelijkt. Uiteindelijk kreeg het parket zicht op drie verdachten. Twee ervan, Ali I. en Eddy C. alias "Crazy Eddy", werden opgepakt. De derde verdachte, Giovanni M., sloeg op de vlucht naar Nederland, maar ging zich later zelf aangeven bij de politie. Hij werd een jaar later buiten vervolging gesteld. Eddy C. overleed in zijn cel, een natuurlijke dood. En zo komt het dat alleen Ali I. voor de rechter moet verschijnen.

Zetten Outlaws en Hells Angels hun oorlog in de rechtbank voort?

Tijdens het proces gelden draconische veiligheidsmaatregelen. Het gerecht vreest immers dat de rivaliserende motorbendes hun oorlog willen voortzetten in de assisenzaal. Zonder toestemming van de politie mag niemand het gerechtsgebouw binnen. Wie het gebouw binnen mag, wordt gefilmd, gefouilleerd en moet langs een metaaldetector passeren. Zelf het publiek dat beneden in de relaiszaal de zaak mag volgen via tv-schermen, moet door de metaaldetector.

Ook de beschuldigde zelf wordt zwaar bewaakt. In de rechtszaal wordt hij voortdurend geflankeerd door vijf eliteagenten van de federale politie.

De beschuldigde heeft aan de sympathisanten van de Hells Angels gevraagd om hun colors of logo's niet te dragen. Ook de nabestaanden van de slachtoffers zouden het appreciëren dat de sympathisanten van de Outlaws hun colors niet zichtbaar zouden dragen als ze in de assisenzaal aanwezig zijn. Er is een brief gestuurd aan de president van de Outlaws. Het zal afwachten worden of de leden van de motorbendes zich aan dit verzoek zullen houden.

Kroongetuige zal een nieuwe identiteit krijgen

Op het proces komen twee kroongetuigen hun verhaal doen. Beide mannen leven al meer dan twee jaar ondergedoken, omdat het gerecht voor hun leven vreest. Hun advocaten hadden voorgesteld dat ze via videoconferentie zouden getuigen, maar de verdediging ging daar niet mee akkoord. Na de getuigenissen zal een van de twee meteen een nieuwe identiteit krijgen van het gerecht.

In totaal zijn er op het proces 28 burgerlijke partijen met een achttal raadslieden. De belangen van de beschuldigde worden verdedigd door advocaten Kris Luyckx (foto), Jurgen Millen en Nathalie Fejzulovic. Voorzitter van het hof is Marc Sterkens.

Vorige week donderdag werd de jury samengesteld. Het samenstellen van de twaalfkoppige jury, zes mannen en zes vrouwen, duurde meer dan twee uur. Er waren meer dan 120 kandidaten opgeroepen. Maar liefst 38 mensen wilden hun kandidatuur ingetrokken zien om medische, professionele of persoonlijke redenen. 6 kandidaat-juryleden daagden helemaal niet op.

Na de loting weigerde een mannelijk jurylid de eed af te leggen. De man weigerde, omdat hij zich pas woensdag bij de uitloting realiseerde welke gevolgen vier weken proces zouden hebben voor zijn pas opgestarte zaak. Na lang aandringen van voorzitter Sterkens stak de man uiteindelijk zijn rechterhand op om de eed af te leggen.

Ali I. staat terecht voor doodslag en niet voor moord, omdat voor moord ook voorbedachte rade is vereist. Het proces zal bijna vier weken duren. De getuigenlijst bevat ongeveer 180 mensen.