Huilende profeet Mohammed prominent op cover nieuwe Charlie Hebdo

Een huilende profeet Mohammed met een bordje met het opschrift "Je suis Charlie" in de handen en het bovenschrift "Tout est pardonné" ("Alles is vergeven"): dat is het aanzicht van de voorpagina van het nieuwe nummer van Charlie Hebdo dat morgen verschijnt. De "editie van de overlevenden" wordt wellicht op 3 miljoen exemplaren gedrukt.

Een week na de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs verschijnt morgen de 1.178e editie van het satirische tijdschrift. Eerder raakte bekend dat het nummer wederom Mohammedcartoons bevat, nu blijkt de profeet ook op de voorpagina te prijken.

Huilend en met een bordje met het opschrift "Je suis Charlie" staat hij afgebeeld tegen een groene achtergrond. Opvallend is ook het bovenschrift: "Tout est pardonné".

Michel Salion van distributiebedrijf MPL meldt dat in eerste instantie een oplage van 1 miljoen exemplaren wordt gedrukt. Als die vlot over de toonbank gaan, zullen in totaal drie miljoen exemplaren worden uitgebracht. Ter vergelijking: voor de aanslag bedroeg de oplage 60.000 exemplaren.

Naast nieuwe Mohammedcartoons brengt het nieuwe nummer van Charlie Hebdo ook hulde aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Frankrijk. Bij de aanslag op de redactie van het tijdschrift zelf stierven tien medewerkers, onder wie de cartoonisten Charb, Wolinski, Cabu en Tignous. In het nieuwe nummer zal nooit eerder gepubliceerd werk van hun hand te zien zijn.