Interpol zoekt Janoekovitsj voor verduistering en fraude

Interpol heeft Viktor Janoekovitsj op een internationale lijst van gezochte personen gezet. Dat staat te lezen op de website van de internationale politieorganisatie. De verdreven Oekraïense president wordt verdacht van verduistering, financiële en vastgoedfraude. Rusland laat weten dat het elke aanvraag tot zijn uitlevering waarschijnlijk weigert.
AFP

Volgende maand is het een jaar geleden dat Janoekovitsj van de macht werd verdreven en de wijk naar Rusland nam na massale volksprotesten die volgden op zijn weigering om een samenwerkingsverdrag met de EU te ondertekenen. Sindsdien verblijft hij in Moskou, waar hij onder bescherming staat.

In maart vorig jaar diende het nieuwe regime in Kiev bij Interpol een verzoek in om hem op de lijst met internationaal gezochte personen te plaatsen. Dat is nu gebeurd, zo blijkt op de website van de organisatie.

Daar staat te lezen dat de verdreven president wordt verdacht van verduistering, financiële en vastgoedfraude. Volgens de huidige prowesterse autoriteiten in Oekraïne hebben Janoekovitsj en zijn familie zich jarenlang persoonlijk verrijkt door de staatskas te plunderen en het op corrupte akkoorden te gooien. Zelf heeft hij die aanklacht altijd ontkend.

Zolang Janoekovitsj in Moskou blijft, loopt hij weinig risico, zo lijkt het. Rusland heeft immers al laten weten dat het elke aanvraag tot zijn uitlevering waarschijnlijk weigert.