KU Leuven geeft Chileense presidente eredoctoraat

De Chileense presidente Michelle Bachelet is een van de vijf mensen aan wie de KU Leuven naar aanleiding van de viering van haar patroonsfeest op 2 februari een eredoctoraat uitreikt. De andere gelauwerden zijn de Zweedse ecoloog Carl Folke, de Franse schrijver Philippe Claudel, de Indiase kankerspecialist Rakesh Jain en de Amerikaanse politicoloog Brainard Guy Peters.
AP2013

Bachelet, die in de periode 2006-2010 een eerste keer Chileens president was en in 2013 herverkozen werd voor 4 jaar, krijgt een eredoctoraat voor "haar rechtlijnig gedachtegoed, waarin mensenrechten, de zorg voor sociaal zwakkeren en gendergelijkheid centraal staan". Als minister van Volksgezondheid voerde ze 15 jaar geleden een grondige hervorming van de gezondheidszorg door. Op Defensie bevorderde ze nadien de verzoening in het land, maar veroordeelde tegelijk de schending van mensenrechten.

Het onderzoek van Carl Folke, directeur van het Beijer Institute of Ecologisch Economics en het Stockholm Resilience Centre aan Stockholm University, spitst zich toe op de veerkracht van socio-ecologische systemen om te herstellen na een schok. Zijn onderzoek over het beheer van de veerkracht van een ecosysteem is van belang voor beleidskaders die de klimaatsverandering willen aanpakken.

Auteur, filmregisseur en scenarioschrijver Philippe Claudel, schreef sinds debuut in 1999 een omvangrijk en divers oeuvre bij elkaar. Bekend zijn zijn romans "Grijze Zielen" (2003) en "Het verslag van Brodeck" (2007).

Rakesh Jain is chemisch ingenieur en stelt die kennis ten dienste van de oncologie. Met complexe mathematische en proefdiermodellen en geavanceerde beeldvormingstechnieken bracht hij de abnormale bloedvatgroei in tumoren in kaart en zette hij collega's op spoor van nieuwe therapieën.

Brainard Guy Peeters is een veteraan in het domein van de openbare bestuurskunde waarin hij concepten als "governance" en "new institutionalism" scherp stelde. Hij wordt gerespecteerd als een kritische stem over hoe de wereld administratief is gestructureerd.