Na de mars, het overleg over moslimradicalisering

In Parijs heeft president François Hollande vanmorgen met de leden van zijn veiligheidskabinet samengezeten over nieuwe preventieve maatregelen tegen de terreurdreiging.or zijn veiligheidskabinet samengeroepen. En Hollande is niet alleen. Het Westen lijkt in actie te schieten. Ook in Groot-Brittannië was er zo'n overleg. In ons land gaat maandag een coördinatiecel tegen radicalisering van start.

Kort na de aanslagen had de Franse premier Manuel Valls al gesproken over nieuwe maatregelen als reactie op de terreurdreiging. Vandaag zaten de president, de premier, de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Justitie Christiane Taubira samen met de hoofden van de politie- en veiligheidsdiensten.

Premier Valls (foto) kondigde na afloop nieuwe stappen aan in de strijd tegen het terrorisme. Zo zullen de mogelijkheden uitgebreid worden om iemand af te luisteren en zullen islamitische gevangenen in de gevangenis afgezonderd worden.

Valls meldde voorts dat een van de terroristen, Amedy Koulibaly, niet alleen handelde en dat de zoektocht naar medeplichtigen dus voortgaat. Het risico op terreuraanslagen blijft groot, aldus Valls. In Frankrijk is nog altijd het hoogste alarmniveau van kracht. Vanaf maandag worden zo'n 5.000 agenten gemobiliseerd om alle Joodse scholen in het land te bewaken. In de komende 48 uur zullen ook militairen versterking bieden.

Oud-president Nicolas Sarkozy zei eerder vanmorgen op de Franse zender RTL dat zijn land niet op de huidige manier met immigratie kan blijven omgaan. Immigratie is volgens Sarkozy niet gelinkt aan terrorisme, maar bemoeilijkt de zaken door de problemen van integratie en communautisering die erdoor ontstaan.

"Het vraagstuk immigratie zal deel uitmaken van de erg diepgaande discussie want het is duidelijk dat we zo niet voort kunnen", aldus Sarkozy.

Lessen trekken

Ook aan de overkant van het Kanaal, in Groot-Brittannië, vond vandaag belangrijk veiligheidsoverleg plaats. De Britse premier David Cameron liet na afloop via Twitter weten dat er overlegd is over hoe het Verenigd Koninkrijk zichzelf fatsoenlijk tegen de terroristische bedreiging kan verdedigen. Cameron zei eerder dat het Verenigd Koninkrijk, net als Frankrijk, bedreigd wordt door "de fanatieke doodcultus van extreem islamitisch geweld".

De Britse regering wil naar verluidt lessen trekken uit de Franse beslissing zes maanden geleden om de surveillance van de twee broers Kouachi stop te zetten. Mogelijk is er vanmorgen ook gesproken over het afluisteren van communicatiemiddelen, iets wat in Groot-Brittannië politiek erg gevoelig ligt.

Kerry vrijdag naar Parijs

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kondigde vandaag overigens aan dat hij vrijdag naar Parijs gaat voor overleg met de Franse regering over de recente aanslagen. Kerry wil daarmee naar eigen zeggen "de bestaande relatie tussen de VS en zijn oudste bondgenoot benadrukken".

Gisteren was er in de Verenigde Staten veel kritiek te horen op de regering-Obama omdat die niemand afvaardigde naar de grote mars in Parijs. Maar Kerry ketste die kritiek vandaag af door te zeggen dat de "relatie tussen beide landen niet bepaald wordt door een bepaald moment of een bepaalde dag".

Brusselse coördinatiecel tegen radicalisme

In ons land gaat volgende week een coördinatiecel tegen radicalisme van start, zo kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort vanmorgen aan. Het gaat om een samenwerking van het Brussels Gewest en de gemeenten die het meest betrokken zijn bij de strijd tegen radicalisering.

Nog volgens Vervoort (foto) hebben de inlichtingendiensten en de Brusselse politie dreigende aanslagen kunnen verijdelen. "Onze diensten leveren uitzonderlijk werk en verijdelen dreigingen van aanslagen", aldus Vervoort op de commerciële radiozender BEL-RTL. Hij zei ook dat potentiële doelwitten geïdentificeerd zijn, waarvoor maatregelen zijn genomen.

Volgende maandag belegt de minister-president een vergadering met de Brusselse burgemeesters en chefs van de politiezones die het meest bij het fenomeen betrokken zijn: Brussel-stad, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek, aldus de diensten van Vervoort. De cel moet zorgen voor de coördinatie en uitwisseling van informatie tussen de lokale autoriteiten, maar ook verticaal naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meest gelezen