Nederlandse modeontwerper Frans Molenaar overleden

De Nederlandse modeontwerper Frans Molenaar is afgelopen vrijdag overleden aan de gevolgen van een val van de trap. De man wordt beschouwd als de peetvader van de Nederlandse mode-industrie. Hij maakte naam in de haute couture met zijn kenmerkende minimalistische stijl. Molenaar werd 74.

Molenaar is een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. Hij kwam in de modewereld terecht via zijn vader, die als verkoopdirecteur werkte bij een confectiebedrijf.

Molenaar startte zijn carrière in de jaren '50 bij modehuis Montaigne. In die periode versierde hij ook een stageplaats bij Dior. In 1967 begon hij in zijn eigen zaak.

Door financiële problemen moest Molenaar zich al snel toeleggen op confectiekleding, al was die verbreding ook een bewuste keuze Hij begon met het ontwerpen van bedrijfskleding, onder meer voor de Haagse reinigingsdienst, Albert Heijn en de landmacht. Molenaar ging ook in zee met modeketen C&A, maar liet de haute couture nooit los.

Ridder met eigen modeprijs

Molenaar werd bekend met grafische ontwerpen in een eenvoudige snit, vaak met strepen en veel zwart-wit motieven. Zijn creaties werden door heel wat bekende Nederlanders gedragen. Zo waren onder meer presentatrice Mies Bauwman en prinses Margriet fan van zijn "zeer draagbare" ontwerpen.

Hij beperkte zich bovendien niet enkel tot de mode. Molenaar ontwierp naast accessoires ook glaswerk, serviezen, stoelen voor in het parlement, een speciale Ford Ka en een Sparta-fiets.

In 1995 begon hij met de uitreiking van de Frans Molenaar Prijs. Die onderscheiding ging jaarlijks naar een jong ontwerper. De laureaat kreeg niet enkel een geldprijs van 10.000 euro, maar ook persoonlijk advies van Molenaar. Zelf werd Molenaar in 1995 tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau geslagen.

Molenaar streefde niet echt een internationale carrière na. Zijn doel was om honderd verschillende collecties te maken. Die honderdste collectie stond gepland voor maart dit jaar. Zijn laatste collectie presenteerde hij in september vorig jaar.

Molenaar lag al sinds half december in een Amsterdams ziekenhuis. Hij werd er opgenomen na een val van de trap. Volgens zijn assistent zou zijn gezondheidstoestand er sinds eind vorige week sterk op achteruit zijn gegaan, aldus De Telegraaf.