Ondernemers en bedrijfsleiders staan voor de klas

De komende vijf weken zullen 350 Vlaamse ondernemers en bedrijfsleiders ruim 550 gastlessen verzorgen aan leerlingen en studenten uit het secundair en hoger secundair onderwijs. Het initiatief "Ondernemers voor de klas" gaat uit van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) en het ondernemersplatform VKW en VKW Limburg.
BELGA/MAETERLINCK

De actie is vandaag gestart aan het Koninklijk Lyceum Aalst met een gastles van Herman Van de Velde, stichter van de gelijknamige beursgenoteerde lingeriegroep. De topman vertelde aan een 35-tal laatstejaarsleerlingen aso over het belang van ondernemerschap. Ook zijn eigen ervaringen als ondernemer en gedelegeerd bestuurder kwamen aan bod.

De komende vijf weken staan nog meer ondernemers voor de klas, zoals Bart Claes (JBC), Karel Cardoen (Cardoen), Patrik De Haes (TromboGenics), Fons Leroy (VDAB), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) en Ignace Van Doorselaere (Van de Velde).

"Actie heeft dubbel doel"

"Ondernemers voor de klas" heeft een dubbel doel. "We willen de bewustwording van het belang van ondernemerschap bij jongeren verhogen", " zegt woordvoerster Nathalie Roels (Vlajo). "Niet iedereen hoeft enterpreneur te worden, want intrapreneurschap binnen een bedrijf is even belangrijk, zoals oplossingen bedenken, kritisch zijn en initiatief nemen." Anderzijds wil de actie het wederzijds begrip tussen werkgevers en toekomstige werknemers vergroten. Daarnaast willen de initiatiefnemers ondernemende jongeren warm maken om een eigen onderneming op te starten.