President van Madeira neemt ontslag

De president van de regionale regering van Madeira, Alberto Joao Jardim, heeft vandaag ontslag genomen. Hij was onafgebroken aan de macht sinds 1978 op de Portugese eilandengroep, die gebukt gaat onder een enorme schuldenberg.
Jardim is sinds 1978 een centrale figuur in de politiek van Madeira.

Zijn mandaat zou eindigen in de volgende herfst. Zijn ontslag opent nu de weg naar vervroegde regionale parlementsverkiezingen, die in de lente zullen plaatsvinden. "Ik blijf in de regering tot april", om de lopende zaken te beheren, zo verklaarde de 71-jarige politicus.

Aan het hoofd van zijn centrumrechtse partij PSD-M wordt Jardim opgevolgd door de gewezen burgemeester van de hoofdstad Funchal, Miguel Albuquerque. Dat is een van de weinigen in de partij die in het verleden kritiek durfde te uiten op Jardim.

46 verkiezingen

De controversiële en kleurrijke Alberto Joao Jardim is sinds Madeira in 1976 verregaande autonomie kreeg van Portugal, een centrale figuur in de politiek op het eiland. Hij is sinds 1978 president van de autonome regering, en is daarmee de politicus met de langste staat van dienst in Portugal. Met zijn centrumrechtse PSD-M heeft hij 46 verkiezingen op rij gewonnen.

Hij dankt zijn populariteit aan de grote infrastructuurwerkzaamheden die hij op het arme eiland heeft laten uitvoeren, maar daar ligt ook de kiem van zijn val.

De investeringen en de grote openbare werken, voor een groot deel gefinancierd met geld van de Europese Unie voor de armste regio's, kwamen abrupt tot een einde toen in 2011 bleek dat de regering een schuld van 1,6 miljard euro verborgen had gehouden. De toevloed van Europees geld leidde ook tot dure prestigeprojecten, nutteloze "bruggen naar nergens" en corruptie.

Terwijl moederland Portugal zelf gebukt ging onder de financiële crisis en internationale noodhulp nodig had, moest Madeira, dat in totaal 6,3 miljard euro schulden had, gaan onderhandelen over een eigen reddingsplan. De strenge besparingsmaatregelen die daarop volgden, hebben de populariteit en de macht van Jardim een flinke knauw gegeven en bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2013 verloor zijn partij de controle over zeven van de elf gemeenten op het eiland, waaronder ook die over de hoofdstad Funchal. Tot dan toe had de PSD-M alle burgemeesters geleverd op het eiland. 

Jardim, die een buitenbeentje is in de Portugese politiek, staat ook bekend voor zijn provocerende uitspraken, onder meer tegen het "kolonialisme" van Lissabon, de "bastaarden" van de media, de vrijmetselaars en de "agenten van de socialistisch-communistische lobby".

Tegenstanders van de president verwijten hem ook het democratisch debat op het eiland te smoren door gebruik te maken van het "Jornal de Madeira", een dagelijkse gratis krant die gefinancierd wordt door de regionale regering.

Jardim is ook verschillende keren verkozen in het Portugese parlement, maar hij heeft zijn plaats daar nooit ingenomen. Hij is ook vicepresident van de Europese Volkspartij geweest, en vicevoorzitter van het Comité van de Regio's van de Europese Unie.

AP2011
AP2012

Een landingsplaats voor helikopters in Porto Moniz. De landingsplaats heeft 670.000 euro gekost en volgens de omwonenden is er nog nooit een helikopter geland.