Sterven in woningbrand komt vaker voor in België dan in buurlanden

In ons land sterven ontstellend veel mensen door woningbranden. In 2014 kwamen op die manier 69 mensen om het leven, zo blijkt uit een telling die dodelijke branden in België voor het eerst sinds 2005 opnieuw in kaart brengt. Ons land doet het daarmee slechter dan de buurlanden en véél slechter dan Nederland, zo berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

De overheid is in 2005 gestopt met het bijhouden van cijfermateriaal over branden. Op internationale kaarten met de statistieken is België al jaren een blinde vlek.

Tim Renders, een Leuvense brandweerman en adviseur brandveiligheid, heeft alle cijfers zelf een jaar lang bijgehouden. "Omdat je geen campagnes tegen branden kan opstarten als je niet weet waar ze gebeuren, hoe ze ontstaan, en wie de slachtoffers zijn."