Vorig jaar 79 aardbevingen gemeten in België

In België zijn in 2014 79 aardbevingen gemeten. Dat staat op de website van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Zowel in België als op wereldvlak was het vorig jaar een rustig jaar qua aardbevingen, aldus Koen Verbeeck van de Sterrenwacht.

Het gaat om natuurlijke, gekende aardbevingen, die door de Sterrenwacht zelf zijn gemeten. De zwaarste aardbeving die in België werd gemeten vond plaats op kerstdag om 08.53 uur in het Nederlandse Tiel en had een kracht van 2.7.

"Minder jaar voor onderzoek naar aardbevingen"

Er waren vorig jaar geen grote hoogtepunten en er was door de bevingen geen aanzienlijke schade. "Het was een kalm jaar qua aardbevingen, ook op wereldschaal. Er waren maar een paar bevingen met kracht 7, geen met kracht 8", zegt hij. "Dat is positief, maar voor het onderzoek naar aardbevingen was het een minder jaar."

De zwaarste aardbeving uit de Belgische geschiedenis dateert uit 1692, zegt Verbeeck nog. Toen was er in de buurt van Verviers een aardbeving met een kracht van 6.2, die in het hele land schade veroorzaakte.

Meest gelezen