Wapens in schuilplaats Coulibaly, Boumedienne spoorloos in Syrië

Een dag na de indrukwekkende manifestatie in Parijs en andere Franse steden zoeken speurders koortsachtig naar informatie over de daders van de verschillende aanslagen en hun motieven. Bij een huiszoeking op de vermoedelijke schuilplaats van Amedy Coulibaly zijn verschillende wapens gevonden. Zijn vriendin Hayat Boumedienne zou zich inmiddels in Syrië bevinden.

Het lijkt erop dat Coulibaly niet alleen de dader is van de gijzeling in de joodse supermarkt in Parijs afgelopen vrijdag, maar ook verantwoordelijk is voor een resem andere terreurdaden. Dat moet blijken uit het onderzoek van de Franse speurders, die zich onder meer baseren op de video van Coulibaly (of een man die goed op hem lijkt) die gisteren online is verschenen.

Het DNA van Coulibaly was al aangetroffen in Montrouge, op de plek waar donderdag een politieagent werd doodgeschoten. Die avond zou hij ook de autobom hebben geplaatst die in het zuiden van Parijs ontplofte, zonder dat daarbij slachtoffers vielen.

Na de gijzeling in de supermarkt waarbij Coulibaly om het leven kwam, trof de politie een aantal wapens in de winkel aan. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen één van die wapens en de kogels die vorige week op een jogger in een voorstad van Parijs zijn afgevuurd. Die man raakte zwaargewond.

Bij huiszoekingen op de vermoedelijke schuilplaats van Coulibaly in Gentilly nabij Parijs heeft de politie nog meer wapens gevonden. Het gaat om vier Tokarevpistolen, een revolver, munitie, traangasgranaten, een verrekijker, een zwaailicht en een kogelvrij vest. Daarnaast ontdekten de ordediensten een koran, IS-vlaggen en identiteitspapieren die aan Coulibaly toebehoorden. De politie zou de schuilplaats hebben ontdekt na een tip van een getuige die Coulibaly had herkend.

Waar is Hayat Boumedienne?

Intussen zoeken de Franse speurders ook nog steeds Hayat Boumedienne, de vriendin van Coulibaly. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu beweert dat de vrouw op 2 januari in Turkije is aangekomen met een vlucht vanuit Madrid. In Istanbul verbleef ze in een hotel tot afgelopen donderdag, een dag na de aanslag op Charlie Hebdo en een dag voor de gijzeling in de joodse supermarkt in Parijs. Toen trok ze naar verluidt naar Syrië, waar ze zich sindsdien schuilhoudt.

Volgens de krant Libération heeft Coulibaly zijn acties in de joodse supermarkt met een GoPro-camera gefilmd. Voor zijn dood zou hij de beelden zelfs nog op een computer hebben bewerkt. De geheugenkaart wordt momenteel onderzocht. Voorlopig blijft het overigens onduidelijk in hoeverre Coulibaly contacten onderhield met Chérif en Saïd Kouachi, de broers die de aanslag op Charlie Hebdo hebben gepleegd.