Welke televisieseries wonnen een Golden Globe?

Bij de 72e editie van de Golden Globes werden traditiegetrouw ook de beste televisieproducties van het voorbije jaar bekroond. Drie series vielen elk twee keer in de prijzen: "Transparant" binnen het comedygenre, "The affair" als dramareeks en "Fargo" als miniserie. Acteur Kevin Spacey viel na acht nominaties voor het eerst in de prijzen.

Dit jaar wist geen enkele van de vier grote Amerikaanse televisienetwerken (ABC, CBS, NBC en Fox, nvdr) een Globe in de wacht te slepen. Alle laureaten zijn producties van streamingdiensten, kabelzenders of de openbare omroep.

"Transparant" is een comedyreeks van Amazon over een mannelijke transgender. Zowel de reeks als hoofdrolspeler Jeffrey Tambor wonnen een Golden Globe. Een duidelijk geëmotioneerde Tambor droeg die prijs op aan de transgendergemeenschap.

In de categorie comedy viel ook "Jane the virgen" in de prijzen, en niet de HBO-hype "Girls". De reeks is gebaseerd op een Venezolaanse serie over een vrouw die zwanger wordt na een foutieve kunstmatige inseminatie. De reeks krijgt goede kritieken, maar trekt voorlopig geen groot publiek.

Hoofdrolspeelster Gina Rodriguez (foto) won kreeg de prijs voor beste comedyactrice. Ze versloeg in die categorie bekende sterren als Julia Louis-Dreyfus and Lena Dunham. Rodriguez kreeg enkele uren eerder ook te horen dat haar reeks een tweede seizoen krijgt. Ze is bovendien pas de tweede actrice met Latinaroots die deze prijs in de kon winnen.

Geen Globe voor "House of cards", wel voor Spacey

Acteur Kevin Spacey mocht na acht niet-verzilverde nominaties nu wel een beeldje mee naar huis nemen. Hij won in de categorie "beste drama-acteur" voor zijn rol als politicus Francis Underwood in de veelgeprezen Netflixserie "House of cards". Een zichtbaar glunderende Spacey riep tijdens zijn bedankingsspeech lachend: "Dit is nog maar het begin van mijn wraak!".

"The affair" won beste dramareeks, voor succesreeks "House of cards" en het Britse kostuumdrama "Downton Abbey", waarvoor actrice Joanne Froggatt wel werd bekroond als beste vrouwelijke bijrol. Hoofdrolspeler in "The affair" Ruth Wilson werd ook verkozen tot beste actrice, voor actrice Claire Danes uit de populaire reeks "Homeland".

De adaptatie van de film "Fargo" won de Globe voor beste televisiefilm/miniserie. In die categorie versloeg "Fargo" drie prestigieuze HBO-producties.

Fargo-acteur Billy Bob Thornton kreeg ook een prijs, maar speelde op veilig in zijn speech. "Je kan met alles wat je zegt in de problemen geraken, dus ik ga het houden op een simpele "dank je wel"", klonk het. Bij de vrouwen won Maggie Gyllenhaal voor haar rol in "The honorable woman".