Zelfgebrouwen bier kost het leven aan 69 Mozambikanen

Een traditioneel bier heeft het leven gekost aan zeker 69 Mozambikanen. Het zelfgebrouwen bier bevat meestal gierst, maar deze keer zou er ook "krokodillengal" ingemengd zijn. Dat meldt een lokale gezondheidswerker. 39 andere mensen liggen nog altijd in het ziekenhuis.
(archieffoto)

Het drama gebeurde tijdens een begrafenis in de provincie Tete. Tientallen mensen werden onwel na het drinken van het bier. Ze kregen spierpijn en buikloop. Intussen is de dodentol opgelopen tot 69, onder wie 1 peuter, en worden 39 mensen verzorgd in een ziekenhuis.

Opvallend is dat 's ochtends niemand ziek werd. Het waren de bierdrinkers 's middags die het slachtoffer werden. De regering van Mozambique heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

Het is een zeldzaamheid dat er doden vallen door het traditionele bier, genaamd "phombe". Of er effectief krokodillengal in het brouwsel zat, zullen tests moeten uitwijzen. Bloedstalen en stalen van het bier worden volop onderzocht. De vrouw die het bier maakte en verscheidene familieleden van haar, kwamen ook om.

Krokodillengal

Kan krokodillengal giftig zijn? We vroegen het aan dokter Tom Hellebuyck van de UGent, faculteit Dierengeneeskunde. "Primaire galzuren kunnen door bacteriën omgezet worden in metabolieten die giftig kunnen zijn, zelfs extreem giftig", legt Hellebuyck uit. Hij stelt ook dat bepaalde giffen in bepaalde hoeveelheden dan weer goed zijn voor medicinaal gebruik.