Zuid-Afrikanen veroveren Swakopmund

Zuid-Afrikaanse troepen hebben Swakopmund veroverd, de voornaamste haven van Duits-Zuidwest-Afrika. Deze haven ligt naast Walvisbaai, een stad die tot Zuid-Afrika behoort. Eerder was Swakopmund al vanuit zee beschoten door Britse schepen.

In september vorig jaar had het Zuid-Afrikaanse leger al het zuiden van het Duitse protectoraat veroverd, nadat de Duitse troepen er waren teruggedreven. Door de inname van Swakopmund ligt de weg open naar de Zuidwest-Afrikaanse hoofdstad Windhoek.

Duitsland heeft in het enorme, maar grotendeels woestijnachtige Zuidwest-Afrika slechts een kleine 3.000 man Schutztruppen, nog geen twintigste van de Zuid-Afrikaanse strijdmacht.

Wel hebben zo’n 7.000 Duitse kolonisten in het gebied zich gewapend. Daarnaast vechten er nog enkele honderden radicale Boeren (Afrikaners) aan de kant van de Duitsers. Ze waren in opstand gekomen tegen de pro-Britse regering van Zuid-Afrika en zijn naar "Zuidwest" gevlucht.

Zeppelin-aanval op Engeland

Voor het eerst hebben zeppelins een aanval op Groot-Brittannië uitgevoerd. Op 19 januari bereikten twee Duitse luchtschepen, de L3 en de L4, de streek van Norfolk aan de Engelse oostkust. Ze waren bewapend met brandbommen en zware explosieven.

De L3 liet elf bommen vallen op de havenstad Great Yarmouth, waarvan enkele niet ontploften. Eén bom doodde twee mensen en verwondde er twee anderen. Een derde gewonde viel door glasscherven bij de explosie van een andere bom. Nog een andere bom doodde een hond. Het zijn de eerste slachtoffers van een luchtbombardement op Britse bodem. Enkele huizen werden vernield.

De L4 wierp verderop een vijftal bommen af die weinig schade veroorzaakten. Wel werden twee mensen gedood in de stad King’s Inn.

Al bij al is de balans van de aanval niet erg indrukwekkend, maar toch is verontwaardiging bij de Britten groot. Een lokale magistraat heeft de actie officieel geregistreerd als “moord”. De L4 vloog ook boven het koninklijk buitenverblijf Sandringham, waardoor sommigen denken dat het de bedoeling was de koninklijke familie te treffen.

De Duitse keizer heeft de zeppelins echter uitdrukkelijk verboden Londen aan te vallen, precies om zijn Britse koninklijke verwanten niet in gevaar te brengen...

lees ook