Zuid-Korea wil nu ook praten met Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is bereid de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten, zonder voorafgaande voorwaarden. Dat heeft ze gezegd in een televisietoespraak.
AFP

"Ik ben bereid een top te organiseren met Noord-Korea om het leed van de nationale verdeeldheid te verzachten en voor een vredevolle hereniging", zei Park Geun-hye, die eraan toevoegde "om het even wie" te willen ontmoeten.

De president stelt geen voorwaarden aan zo'n ontmoeting, maar liet wel verstaan dat het Noord-Koreaanse kernprogramma en de hereniging van gescheiden Koreaanse families van het grootste belang zijn voor Seoel.

Tot nu toe stelde Zuid-Korea als voorwaarde tot dialoog meestal dat Pyongyang duidelijk stappen moest zetten om zijn kernwapenprogramma af te bouwen.

Ook Noord-Korea wil praten

Op 1 januari had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaard bereid te zijn tot een dialoog "op hoog niveau" met Zuid-Korea. Tegelijkertijd vroeg hij Seoel echter ook om de gezamenlijke militaire oefeningen met Washington, in zijn ogen "repetitie voor een nucleaire oorlog", te stoppen.

De recentste topontmoetingen tussen Noord- en Zuid-Korea dateren van 2000 en 2007, onder de presidenten Kim Dae-jung en Roh Moo-hyun. Zij spraken allebei met Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, die in december 2011 overleed. Het laatste overlegmoment (op lager niveau) tussen de twee Korea's vond in februari plaats.

Noord- en Zuid-Korea zijn in theorie nog in oorlog met elkaar. Het conflict van 1950-1953 werd immers beëindigd met een wapenstilstand, en niet met een vredesovereenkomst.