"Dieselprijs onder 1 euro is te goedkoop"

Nu de prijs voor een liter diesel bij een aantal tankstations onder de 1 euro gedoken is, roept Bond Beter Leefmilieu (BBL) op om de accijnzen op diesel gelijk te schakelen met die op benzine. "Een prijs onder een euro is té goedkoop en riskeert het brandstofverbruik te doen toenemen, met meer files en meer vervuiling als resultaat", klinkt het.

Het is volgens de milieu-organisatie nu hét moment voor zo'n gelijkschakeling van accijnzen, "nu de consument het nauwelijks zou voelen". "Door diesel niet langer fiscaal te bevoordelen, zal de consument op termijn kiezen voor minder vervuilende voertuigen", zegt Mathias Bienstman van BBL.

BBL wil de opbrengsten van zo'n accijnsverhoging vervolgens gebruiken voor een loonlastenverlaging, "zodat de voordelen terugvloeien naar de gezinnen".