"Mensen werden gedood als insecten"

Enkele ooggetuigen die de aanval door de radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram in Nigeria vorige week overleefden, hebben hun verhaal verteld. Yahaya Takakumi en Ibrahim Gambo brengen een onthutsend relaas. Zij behoren tot de weinige ooggetuigen die zijn kunnen ontsnappen, bericht De Volkskrant op basis van berichten in de lokale Nigeriaanse krant Premium Times.
(archieffoto)

Over het aantal slachtoffers heerst nog onduidelijkheid, maar er hebben zich vreselijke taferelen afgespeeld in het noordoosten van het land, in Borno, en tientallen mensen zijn omgebracht. Takakumi is een 55-jarige landbouwer die wist te ontsnappen met een van zijn vrouwen toen strijders van Boko Haram hun dorp Doro-Baga aanvielen.

"Ik dank God dat ik hier nu sta", vertelde Takakumi. "Maar ik heb geen nieuws van vier van mijn kinderen, mijn tweede vrouw en mijn oudere broer die smid is." Hij vreest het ergste voor zijn broer na wat hij hoorde over andere "massale aanvallen" op de plaats waar zijn broer verbleef.

Zelf kon Tatakumi dus ontkomen: "We liepen vier dagen lang en zagen overal lijken liggen, vooral op de eilanden in het Tsjaadmeer, waar zich vissers hadden gevestigd. Verschillende personen waren er afgemaakt als insecten." 

Weerwerk van burgers, of toch voor even

De aanvallen waren massaal, op verschillende plaatsen in het gebied, en duurden meerdere dagen. Plaatselijke burgerorganisaties, zogenoemde "vigilantes", probeerden weerwerk te bieden en soms lukte dat, toch volgens de getuigenis van Ibrahim Gambo uit Baga. "Iedere volwassene hier die goed op zijn benen staat is er lid van. We kunnen aanvallen met geweer en kogel best wel weerstaan." Hij zegt dat ze erin slaagden om verschillende leden van Boko Haram te arresteren en hen te ontwapenen. We hebben sommigen die zich hevig verzetten zelfs vermoord."

Wat later moesten hij en anderen toch op de vlucht voor de overmacht. "We kwamen overal lijken tegen, soms lagen de lichamen in groep, of soms was het een enkeling in de struiken. Ik zag ook dode kinderen en vrouwen - er was zelfs een zwangere vrouw bij van wie de buik was opengereten. We zagen ook een boot op het water drijven met zeker 25 lijken."