"Moslims, blijf kalm en respecteer vrijheid van meningsuiting"

De belangrijkste Franse moslimorganisaties hebben aan de vooravond van de publicatie van het nieuwe nummer van Charlie Hebdo, de moslimgemeenschap opgeroepen de kalmte te bewaren en de vrijheid van meningsuiting te respecteren.

Een week na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, verschijnt morgen een nieuwe editie - op 3 miljoen exemplaren (foto boven)- waarin de makers de controverse opnieuw niet schuwen. Op de voorpagina staat een huilende profeet Mohammed, met een bordje, waarop "je suis Charlie" prijkt. De profeet lijkt "vergeving" te krijgen van de redactie door het bijschrift "tout est pardonné" (foto onderaan).

"Uit respect voor de slachtoffers geven wij geen commentaar op deze provocatie", klinkt het bij de moslimorganisaties. "En we roepen de moslimgemeenschap in Frankrijk op om de kalmte te bewaren, emotionele reacties die niet rijmen met onze waardigheid, te vermijden, en de vrijheid van meningsuiting te respecteren."