"Niet meer dan 150 doden bij aanval Boko Haram"

De Nigeriaanse overheid ontkent dat er 2.000 doden zouden zijn gevallen bij een aanval van Boko Haram op Baga en omliggende dorpen. Die cijfers zijn niet meer dan "speculatie, gissing en overdrijving".

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram sloeg vorige week verwoestend toe in het noordoosten van het land. De jihadistische strijders hebben een groot deel van de bevolking afgeslacht en verschillende dorpen in de omgeving platgebrand.

"Er liggen hier overal lichamen. In heel de stad hangt een geur van lijken en ontbinding", getuigde een plaatselijke visser bij AFP. Tienduizenden mensen zijn de streek sindsdien ontvlucht.

Officiële, door onafhankelijke bronnen bevestigde cijfers over het aantal doden zijn er nog steeds niet. De lokale autoriteiten hadden eerder het aantal doden op 2.000 geschat en ook Artsen Zonder Grenzen sloot zich daarbij aan.

Maar volgens het Nigeriaanse ministerie van Defensie zijn er niet meer dan 150 doden gevallen. Velen onder hen waren terroristen, voegt het ministerie eraan toe. Hogere cijfers doet het af als "speculatie, gissing en overdrijving".

Of die cijfers de werkelijkheid benaderen, is onduidelijk. De Nigeriaanse overheid wordt er geregeld van beschuldigd cijfers over slachtoffers te onderschatten, om zo de dreiging door Boko Haram als minder gevaarlijk voor te stellen.

Het Nigeriaanse leger zou nu de nodige maatregelen nemen om de orde in de streek te herstellen. Maar veel details over een operatie om Baga opnieuw te veroveren op Boko Haram zijn er niet. Volgens inwoners is de stad op dit moment nog steeds bezet door de strijders van Boko Haram.

"Aanval in Kameroen"

Intussen heeft Boko Haram gisteren ook een aanval uitgevoerd op een militaire basis in het noorden van Kameroen. De overheid in Kameroen bevestigt dat.

Volgens Kameroen zouden daarbij 143 Boko Haramstrijders om het leven zijn gekomen. Ook een Kameroenese soldaat kwam om. Cijfers van onfhankelijke bronnen zijn er nog niet.

"De gevechten waren intens, maar we hebben hen kunnen terugdrijven", liet een verantwoordelijke bij de elitetroepen van het Kameroenese leger weten.

Met de aanval op Kameroen voert de terreurgroep recente bedreigingen tegen de Kameroenese president Paul Biya uit. Die had ze geuit nadat Kameroen in december voor de eerste keer luchtaanvallen tegen Boko Haram had uitgevoerd.

"Paul Biya, als je jouw onheilspellend plan niet beëindigt, zul je hetzelfde lot ondergaan als Nigeria. Jouw soldaten kunnen niets maken tegen ons", waarschuwde Boko Haramleider Abubakar Shekau (foto) begin januari.