"Nieuwe aanslag valt niet te voorkomen"

De Europese antiterreurcoördinator, de Belg Gilles de Kerchove, waarschuwt voor het risico op nieuwe aanslagen. "We zullen in de mate van het mogelijke proberen te voorkomen dat dit zich herhaalt. Maar we zullen het nooit volledig kunnen voorkomen", zegt hij.
AP2009

"De dreiging van nieuwe aanslagen blijft zeer ernstig", zegt De Kerchove. "IS wil aanslagen plegen en kondigt dat zo aan. Al Qaeda is fel verzwakt maar wil zich in koers houden. En er is het Front Al Nosra, de Syrische tak van Al Qaeda, dat Europeanen met geldige paspoorten zoekt die makkelijk het vliegtuig zouden kunnen nemen."

Een nieuwe aanslag valt niet te voorkomen, zegt De Kerchove. "Helaas komen er uit de Balkan en Libië wapens die vrij verkocht worden, en helaas zijn er gekken. Als een kalasjnikov makkelijk te krijgen is en er zijn geradicaliseerde gekken, dan is een aanslag voorkomen extreem moeilijk, maar we kunnen het zoveel mogelijk verhinderen, zonder terecht te komen in een totalitaire samenleving."

Een mirakeloplossing bestaat niet, zegt De Kerchove. Wel moet het gamma van preventie, detectie, repressie en de internationale dimensie worden ingezet om nieuwe aanslagen te proberen verhinderen.

"Niet iedereen die terugkeert uit Syrië in de cel stoppen"

De Kerchove bevestigt ook het gevaar van radicalisering in de gevangenissen. Hij wijst erop dat Mohamed Merah, die in 2012 aanslagen pleegde in Toulouse, Mehdi Nemmouche, de dader van de aanslag in het Joods Museum in Brussel, en Amedy Coulibaly in de gevangenis geradicaliseerd zijn.

Zelf pleit hij voor een verdere harmonisering van het strafrecht. "Maar laten we niet iedereen die terugkeert uit Syrië in de cel stoppen, want daar zullen ze nog radicaler worden en anderen inspireren", waarschuwt hij. "Ook wie in Syrië gewoon de afwas deed en niet in de frontlinie stond, zal zich voordoen als de grote held."

Bijna 3000 Europeanen zouden in Syrië en Irak strijden aan de kant van de jihadisten. Bijna een derde zou teruggekeerd zijn naar een EU-land. "We moeten zeer, zeer waakzaam blijven", zegt De Kerchove.